ЖИТЕЛИТЕ НА САМОКОВ С ИНТЕРЕС КЪМ ИНВЕСТИЦИИ В СФЕРАТА НА ТУРИЗМА

Развитието на планинския туризъм става все по-привлекателен през лятото като бягство от големия град. За това търсим възможности за надграждането му, чрез съпътстващи форми, като: спортен, еко, културно - исторически и бизнес туризъм с европейско финансиране. Това споделиха с нас посетителите на изнесената ни приемна в Самоков.

Споделихме с тях, че именно тези форми създават допълнителна стойност към престоя на туристите, както и допринасят за една пълноценна и изпълнена със съдържание почивка.  Информирахме ги, че по програма „Развитие на регионите“ (ПРР) 2021-2027 г. общини и организации работещи в сферата на туризма ще могат да получат финансиране за изпълнение на важни инфраструктурни проекти под формата на интегрирани инвестиции в партньорство с други, най-малко три, заинтересовани страни. Така ще може да се генерира по-голяма брутна добавена стойност, по-голяма заетост на хората и съответно да се повиши стандарта на живот чрез повишаване на доходите на хората, които работят в сектора.

По повод на провеждането на първия международен джаз - фест в Боровец, обърнахме внимание, че през новия програмен период ще се подкрепя и развитието на продукти във фаза на растеж, като здравния, фестивално-  събитийния, екологичния, спортния и голф туризъм, както и в други специализирани и нишови продукти, в които страната и нейните туристически райони имат потенциал.

Община Самоков попада в обхвата на приоритет 2 на програмата, който през новия програмен период ще обхваща общо 40 градски общини, с населени места над 15 000 жители. Интегрираните териториални стратегии за развитие на регионите от ниво 2 са основата за интегрираното териториално развитие приоритетно определено в ПРР.

Основна характеристика на интегрираните териториални инвестиции (ИТИ) е прилагането на принципа за партньорство. Постигнатото партньорство ще изготвя концепции за ИТИ, резултатът от които ще води до цялостно решение на съществуващ общ проблем или оползотворяване на потенциала за развитие на съответната територия, независимо от нейното разположение или мащаб. Водещи в прилагането на подхода са местните специфики и потенциала за развитие на територията, както и специфичните взаимовръзки между населените места и видове територии, а не административните граници.

През новия програмен период Програма за развитие на регионите е насочена към постигане на цел на политиката 5 „Европа, по-близо до гражданите“. Общият бюджет на Програмата е 6.8 млрд. лв. Основната цел на политиката за регионално развитие в България е да създаде жизнени, икономически силни и устойчиви региони. 

Проект  BG05SFOP001-4.007-0024-C01 „Осигуряване ефективното функциониране на Областен информационен център София-град и София-област за периода 2022-2023”, финансиран от Оперативна програма „Добро управление”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд