ОИЦ- РУСЕ ПОСЕТИ ОБНОВЕНАТА ПО ОП „РЕГИОНИ В РАСТЕЖ“ 2014 – 2020 ПГСС „К.А.ТИМИРЯЗЕВ“ В ДВЕ МОГИЛИ

     Екип на Областния информационен център – Русе посети Професионалната гимназия за селско стопанство „К.А.Тимирязев“ в град Две могили, за да се запознае с проекта  по процедура „Подкрепа за професионалните училища в Република България“  на ОП „Региони растеж“, чийто бенефициент е Община Две могили.

     Обновяване на образователната инфраструктура и мерки за енергийна ефективност  са основните дейности на проекта. Благодарение на тях училището и общежитието вече са с нов облик. Сградите са санирани, с нови покриви, стаите са с нови подови настилки и окачени тавани, нови врати, осветлението е подменено с енергоспестяващо. В общежитието е създаден лекарски кабинет, направени са баня и тоалетна, предназначена и за инвалиди. Изцяло е решен въпросът с достъпа до двете сгради за хората с увреждания, като в училището е монтиран асансьор.

     „Реализацията на тази инвестиция е от голямо значение за нас, тъй като в училището не е правен основен ремонт от дълги години. Сега вече можем да се похвалим, че нашите ученици и учители ще имат по-добри условия за работа и учене. А общежитието ще предложи на децата много по-здравословна и комфортна среда за живот. От друга страна бих искал да подчертая, че  очаквам санирането да намали разходите ни за отопление.“– коментира  директорът на професионалната гимназия Светлозар Донев.

     Докато разглеждаме обновената гимназия, забелязваме новата настилка в двора. Оказва се, че тя е направена с пари на Община Две могили и малко финансово участие на училището.  

     В момента ПГСС "К.А.Тимирязев"- град Две могили предлага обучение по специалностите „Механизация на селското стопанство“, „Растителна защита и агрохимия“, „Производител на селскостопанска продукция“  и открива нови възможности за реализация пред младите хора чрез новата специалност „Електрообзавеждане на транспортна техника“. Това е единственото професионално училище в общината, в която селското стопанство е основен отрасъл.  

     Проектът "Подобряване на образователната среда и осигуряване на равен достъп до качествено професионално обучение в ПГСС "К. А. Тимирязев"  е на стойност 1 233 031.08 лева. Крайният срок на приключването му е 08.10. 2022 г.