Стартира проект за нова социална услуга - Център за грижа за лица с психични разстройства в град Дряново

Областен инфорамационен център - Габрово бе гост на пресконференция по Проект BG05M9OP001-2.090-0015-C01 „Нова дългосрочна грижа за възрастните и хората с увреждания - предоставяне на новите услуги - Център за грижа за лица с психични разстройства - град Дряново“.Тя се проведе в Ритуалната зала на Община Дряново, където обществеността и всички заинтересовани страни бяха запознати с целите и дейностите по проекта, както и с напредъка и постигнатите до момента резултати.
Проектът има за цел да създаде възможност за независим и достоен живот на хората с психични увреждания чрез предоставяне на качествени, достъпни и ефективни междусекторни услуги за дългосрочна грижа. Реализирането на проекта ще допринесе за извеждане на лица с психични разстройства от специализираните институции като им осигури подкрепа с разкриването на 7 бр. социални услуги от резидентен тип - Център за грижа за лица с психични разстройства. Седемте центъра са базирани в новопостроени по проект, финансиран от Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 седем двуетажни сгради, като всеки от разполага с капацитет от по 15 места.
Предоставянето на резидентните услуги ще се осъществя за период от 12 месеца и ще отговори на нуждите на 105 потребителя. Това го прави най-мащабният проект в страната в грижа за лицата с психинчни разтройства. Общата стойност на проекта е 1 892 000 лв.със средства по Оператвина програма "Развитие на човешките ресурси" 2014-2020.  Очакваните резултати са създаване на нова форма на социална услуга, чиято работа е фокусирана повече върху взаимодействието на индивида и средата в общността; формирани умения за живот на база индивидуалните възможности на хората, които ползват услугите; променени обществените нагласи към хората, които срещат затруднения, поради наличието на психически разстройства.
До настоящия момент центровете са обзаведени и оборудвани, разработени са правила за регламентиране на услугите, възложено е изпълнението на услугите на доставчик на социални услуги, извършено е наемане и обучение на персонал, настанени са по-голяма част от потребителите. 
В резултат изпълнението на проекта, ще бъде изграден капацитет за предоставяне на резидентна грижа за лица с психични разстройства. 

Презентация от представянето на проекта е приложена към настоящата информация.