ОИЦ - Габрово организира регионална среща за обсъждане на Иновационна стратегия за интелигентна специализация 2021 - 2027 г

Министерството на иновациите и растежа в партньорство с Областен информационен център - Габрово организира регионална среща за обсъждане на актуализираната Иновационна стратегия за интелигентна специализация 2021 - 2027 г. на Република България.

Иновационната стратегия за интелигентна специализация е стратегическата рамка за устойчиво развитие, базирано на научни изследвания и иновации, на териториалния капацитет и амбиции на регионите и на широкото участие на заинтересованите страни. Стратегията ще изиграе централна роля за укрепването на регионалните иновационни екосистеми, за да могат да стимулират и поддържат икономическия растеж. Стратегията е базисен програмен документ за определяне на целия комплекс от мерки за финансиране на иновации в програмен период 2021 - 2027 г., позволявайки на страната достъп до ресурсите по програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ и Програмата за научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация за периода 2021 - 2027 г.

„Този документ според мен досега е подценяван, но вярвам, че ще направим всичко възможно, за да ангажираме представителите на бизнеса и общностите, за да може тази специализация наистина да покаже, че може да използва потенциалите, които съществуват в различните региони на България. На тяхна база да надграждаме и да се капитализира развитие, което да носи добавена стойност. Стратегиите са обвързани с конкретни цели и надявам се ще разберем за възможности за конкретни ресурси, които да бъдат насочени за нейното реализиране. Габрово е един от малкото градове, които имат интелигентна специализация и има възможност да участва с партньори от други държави в проекти, които са насочени и използват интелигентния специализиран подход. Това ще бъде важно и занапред, важно е да имаме партньорство с Министерството на иновациите и растежа“, каза кметът Таня Христова.

Експертът Николай Карамихов от дирекция "Политики и анализи" на Министерството на иновациите и растежа представи в детайли стратегията и допълни, че Габрово е един от водещите центрове в България в индустрията, в образованието и успява да допринесе Северният централен район да е един от двата водещи в страната по иновативност. „ Визията на интелигентна специализация предполага всеки регион и цялата държава да фокусира своите усилия. Стремежът ни е стратегията да бъде действаща, тя е ключов документ за изпълнението на две оперативни програми. Стратегията се развива допълнително с Националния план за възстановяване и устойчивост.

Министерството на иновациите и растежа успя първо да стартира линия за помощ за малките и средни предприятия. На базата на тази стратегия се предвижда значително увеличаване на бюджета за иновации. Стратегическите цели са България да подобри своите високи технологични иновации, да се осигурят устойчивост, икономически растеж и работни места, повишаване на технологичния капацитет, екологичността и човешките ресурси. Много е важно повишаването на технологичния и промишлен капацитет, защото България, според мнението на ЕС, изостана във въвеждане на високите технологии“, коментира той.

В обсъждането на проектът на ИСИС в хибриден формат: присъствено и онлайн се обмениха мнения за възможностите, които Стратегията ще отвори пред развитието на Северен централен район на планиране с участието на представители от бизнеса, Технически университет – Габрово, общински експерти, Областните администрации във Велико Търново, Русе и Габрово.