ОИЦ – КЮСТЕНДИЛ ПРЕДСТАВИ ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА БИЗНЕСА ПО ЕВРОПЕЙСКИ ПРОГРАМИ НА СРЕЩА С МЕДИИ

На работна среща с представители на местните медии, екипът на Областен информационен център – Кюстендил запозна присъстващите с етапа на одобрение и съответно стартиране изпълнението на европейските програми за периода 2021 – 2027 г, като специално внимание беше обърнато на програмите за бизнеса.

Основният източник на средства за бизнеса е Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“, която беше одобрена от Европейската комисия  в началото на месец октомври и чрез която близо 3 млрд.лв. ще бъдат инвестирани в българските предприятия. Програмата има два приоритета – „Иновации и растеж“ и „Кръгова икономика“. Предвидените интервенции по първия приоритет ще се фокусират върху научната и развойна дейност във фирмите, увеличаване на експортния потенциал, създаване на нови или развитие на компании от по-високотехнологичните сектори на промишлеността, дигитализация. По приоритет „Кръгова икономика“ ще продължи подкрепата на малките и средни предприятия (МСП) с цел постигане на по-добра енергийна и ресурсна ефективност, засилване на прехода към зелена икономика, подкрепа за стартиране на производство на зелени продукти и услуги и др.

Първата процедура по програмата,  с бюджет от 127 млн. лв., ще бъде за разработване на иновации в предприятията. По нея ще могат да кандидатстват  микро, малки и средни предприятия, като ще са възможни и партньорства с големи компании. Очаква се процедурата да бъде отворена за кандидатстване до края на годината. През първата половина на следващата година се очаква да бъдат отворени още две процедури – за подобряване на производствения капацитет на МСП и за внедряване на иновации.

Бизнесът ще може да се възползва от финансиране и по Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027 г. За първото тримесечие на следващата година е планирана процедура „Адаптирана работна среда“, по която работодатели  ще могат да кандидатстват за разработване и прилагане на „зелени модели“ на организация на труд, закупуване на лични предпазни средства и специално работно облекло, ремонт и оборудване на места за  отдих, рехабилитация, спорт, хранене и почивка в предприятията и др.