ПРЕДСТАВИХА ДЕЙНОСТИТЕ ПО ПРОЕКТА „ПО-БЛИЗКИ И ПО-УСПЕШНИ В ОБЩИНА СМОЛЯН”

На 01.12.2002 г, в Община Смолян, се проведе първа пресконференция и Трудова борса по проект „По-близки и по-успешни в Община Смолян”, договор за безвъзмездна финансова помощ № BG05M9OP001-2.056-0018-C01, BG05M9OP001-2.056-0018-2014BG05M2OP001-C01. Той се финансира от Европейския социален фонд чрез две оперативни програми – ОП „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г. и ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020 г. по интегрирана процедура BG05M9OP001-2.056 „Социално-икономическа интеграция на уязвими групи. Интегрирани мерки за подобряване достъпа до образование“ – Компонент 2.

Присъстващите се запознаха с партньорите по проекта, предвидените дейности и очаквани резултати от изпълнението му.

За управлението на проекта има избрана външна организация, която подпомага общинския екип при изпълнението му.

Проектът стартира на 10.01.2022 г. в Община Смолян и трябва да приключи до 30 юни 2023 г. Общата му цел е създаването и прилагането на ефективен и иновативен междусекторен модел за устойчива социално-икономическа интеграция на хора от уязвимите групи на територията на Община Смолян, насочен към повишаване качеството на живот,намаляване на бедността и спиране на предаването на бедността през поколения.

Специфичните цели по ОП „Развитие на човешките ресурси" са:

- насърчаване на икономическата активност и заетостта сред уязвимите групи;
- повишаване на квалификацията и пригодността за заетост; подобряване на здравния статус и промоция на здравето в маргинализираните общности;
- подобряване на качеството на живот и социалната интеграция на възрастни хора и хора с увреждания;
- преодоляване на негативните стереотипи спрямо ромската общност.

Специфични цели по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж" са:
- намаляване на дела на отпадналите от образователната система деца и ученици от уязвимите групи;
- подобряване достъпа до качествено образование за деца и ученици от уязвимите групи;
- подкрепа за по-лесен преход от образование към заетост.

Целеви групи по ОП РЧР са:
- предвидените за настаняване в социалните жилища уязвими, малцинствени и социално слаби групи от населението и други групи в неравностойно положение, живеещи в общината – бездомни хора и/или такива, живеещи в много лоши битови условия;
- родители с деца, многодетни семейства, деца с влошено здраве и такива с увреждания:
- хора в риск от бедност и социално изключване.

Целеви групи по ОП НОИР са:
- деца и ученици от етническите малцинства и/или в неравностойно положение;
- младежи от етническите малцинства и/или от неравностойно положение;
- родители от етническите малцинства и/или от неравностойно положение.

Община Смолян ще изпълнява проекта със съдействието и подкрепата на следните партньори:
- Министерство на образованието и науката, чрез Регионално управление на образованието – гр. Смолян;
- Агенция за социално подпомагане, чрез Регионална дирекция за социално подпомагане – гр. Смолян;
- Агенция за социално подпомагане, чрез Дирекция „Социално подпомагане“ – гр. Смолян;
- Агенция по заетостта, чрез Дирекция „Бюро по труда“– гр. Смолян;
- Регионална здравна инспекция – гр. Смолян.

Партньори за изпълнение на дейностите по проекта са:
- ДГ „Радост“;
- ДГ „Веселушко“ ОУ „Юрий Гагарин“- Смолян;
- СУ „Св.Св. Кирил и Методий“ –Смолян:
- Професионална гимназия по техника и технологии „Христо Ботев“ –Смолян;
- ОУ „Св.Св.Кирил и Методий“:
- ДГ „Дъга“;
- Фондация „Разпространение на знание и социални дейности - Авицена“:
- „Пампорово“АД:
- „Боб –Тони“ ООД.

Очакваните резултати от проекта са активирани най-малко 140 лица, от които 50 да бъдат от ромски произход, а 90 от други групи в неравностойно положение. Извършен успешно подбор на 128 лица от целевите групи за включване в обучения и/или заетост; 85 лица от уязвимите групи следва да преминат успешно мотивационно обучение; 60 лица да бъдат включени в обучение и да повишат своята квалификация, знания и умения; за 85 лица от целевите групи ще бъде осигурена заетост за период от 12 месеца.

В резултат от проведените дейности по ОП „Развитие на човешките ресурси се цели трайна интеграция на пазара на труда на лица от уязвимите групи. По-добро качество на живот и грижа за възрастните и хората с увреждания от маргинализираните групи чрез осигуряването на социално здравна услуга.
Ще бъде организирано и проведено "Училище за родители" за 186 родители на деца и ученици от силно уязвимите групи. Ще бъдат проведени 21 публични дискусии с родители в 7 училища и детски градини, в които ще вземат участие най-малко 950 души. Над 940 ученици ще бъдат включени в различни дейности за кариерно ориентиране, съобразени с тяхната възраст,интереси и желания. От тях най-малко 300 ученици от гимназиален етап ще получат възможност за индивидуални кариерни консултации. Ще бъдат проведени 9 събития "Ден на професията", 9 събития "Панорама на труда", 6 срещи с работодатели.

В проекта се набляга на работата, както с деца, застрашени от отпадане, така и работа с родители с цел повишаване на тяхната мотивация. Чрез дейностите, които се планират за работа с родители, чрез проучване на индивидуалните потребности и възможности ще се постигне по-добра посещаемост в училището и формиране на желание за участие в дейностите и достигане на добри резултати. Проектът ще допринесе за подобряване на мотивацията за включване в дейностите на децата от малцинствен произход и стимулиране на интереса към учебно – възпитателния процес.

След пресконференцията се проведе Трудова борса с участието на работодатели – партньори, които представиха информация за субсидираните свободни работни места, разкрити по проекта.