Делегация на Европейската комисия ще посети България и успешни проекти с европейско финансиране

На 8 февруари в България ще бъде екип на генерална дирекция „Регионална и селищна политика“ на Европейската комисия по покана на българските власти.

Делегацията ще бъде водена от г-жа София Алвеш, директор на дирекция „Изграждане на административен капацитет и изпълнение на програми ІІ“, и г-жа Анес Монфре, началник на отдела „България, Унгария и Словения“, които отговарят за изпълнението на Споразумението за партньорство и програмите, съфинансирани от Европейския фонд за регионално развитие, Кохезионния фонд и Фонда за справедлив преход в няколко държави, включително и България.

За България дирекцията следи за изпълнението на Споразумението за партньорство и на оперативните програми за периода 2014 – 2020 и ще наблюдава изпълнението на Споразумението за партньорство и програмите за 2021 – 2027: „Транспортна свързаност“, „Околна среда“, „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“, „Техническа помощ“, „Развитие на регионите“, „Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“.

Като част от посещението, екипът на Европейската комисия ще се срещне със служебния заместник министър-председател по управление на европейските средства Атанас Пеканов и с Управляващите органи на оперативните програми 2014 – 2020 и на новите програми 2021 - 2027.

По време на тридневното посещение представителите на Европейската комисия ще вземат участие в съвместен Комитет за наблюдение на Споразумението за партньорство 2014 – 2020 и Споразумението за партньорство 2021 – 2027 и Комитет за наблюдение на Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ 2021 – 2027, които ще се проведат в София. Комитетите за наблюдение включват представители на администрацията, работодатели, синдикати, неправителствени организации и други заинтересовани страни следящи изпълнението на програмите финансирани от кохезионната политика.

Делегацията ще посети и проекти, финансирани по ОП „Иновации и конкурентоспособност“ 2014 – 2020.