ВЪВ ВСЕКИ ЕДИН ОТ ПРОГРАМНИТЕ ПЕРИОДИ ОБЩИНА СМОЛЯН НАДГРАЖДА ПОСТИГНАТОТО ОТ ПРЕДИШНИТЕ

През изтеклите програмни периоди натрупахме много опит и обликът на Смолян и областта се промени, каза Ефтима Петкова, директор на Дирекция „Стратегическо планиране, иновации, проекти и туризъм“ в Община Смолян, по време на конференция по проекта "Европа в България: Общо бъдеще", която се проведе на 13.06.2023 г. в Областната администрация в Смолян. Проектът се изпълнява от БТА с подкрепата на Европейската комисия.

Пред участниците във форума Петкова представи резултатите от Интегрирания план за градско възстановяване и развитие за периода 2014-2020 година. По него са одобрени 30 проекта на обща стойност близо 41 милиона лева.

През този период е подобрена енергийната ефективност на многофамилни жилищни сгради, училища и детски градини, обновена е спортната, социалната инфраструктура и пътната инфраструктура, посочи в презентацията си Ефтима Петкова. Тя обобщи, че Интегрираният план е изпълнен на 41,5 %, а вложените средства са почти 103 милиона лева, като част от проектите продължават да се изпълняват.

Визията в Интегрирания план за програмния период 2021- 2027 година е: „Община Смолян:Зелена, иновативна и гостоприемна“. Приоритети в нея са интегрираните териториални инвестиции, разширяване и подобряване на транспортната свързаност, регионалната и трансгранична мобилност, устойчив туризъм, енергийна ефективност и други.

Достъпността е от ключово значение за развитието на региона, коментира също Ефтима Петкова. 

В заключение тя посочи, че във всеки един от програмните периоди Община Смолян надгражда постигнатото от предишните. Трябва да се грижим и за устойчивостта на вече приключилите проекти, добави още Петкова.