ПО ПРОЕКТ НА ОБЩИНА СМОЛЯН УЧЕНИЦИ СЕ ОБУЧАВАХА КАК ДА НАМАЛЯТ КОЛИЧЕСТВАТА НА ДЕПОНИРАНИТЕ ОТПАДЪЦИ

Община Смолян проведе пресконференция по повод успешно приключилия проект „Въвеждане на добра практика за намаляване количеството на депонираните отпадъци и повишаване информираността и капацитета за рециклиране в община Смолян“, финансиран по Оперативна програма „Околна среда” 2014-2020 г., съфинансирана от ЕФРР на ЕС. В него активно участие взеха ученици и учители от 10 общински училища. Чрез дейностите по проекта децата са изградили знания и умения за намаляване на количествата отпадъци, което ще доведе до по-чиста околна среда в бъдеще. Проведе се цялостна програма за запознаване на най-малките жители на общината с действията, които всички граждани можем да предприемем за намаляване на количествата на депонираните отпадъци. 

Техническият сътрудник по проекта представи презентация пред медиите за постигнатите резултатите. Проведена е информационна програма под надслов „Заедно за по-зелен Смолян: Учи се и действай!“ с цел установяване на нов модел на поведение за предотвратяване образуването на битови отпадъци, както и множество дейности за популяризиране на резултатите от проекта на регионално и национално ниво.

В рамките на 22 презентационни срещи, чрез обучителни филми с атрактивно съдържание, учениците са получили достъпна и разнообразна информация за предотвратяване образуването на отпадъци, рециклирането и повторната употреба, както и за методите за компостиране. Учениците са затвърдили новите знания чрез интерактивни игри.

В училищата са проведени 20 демонстрационни дни по компостиране. В доставени по проекта компостери бяха подредени според правилата биоразградими отпадъци.

По проекта е доставен и функционира 3D принтер. Чрез 3D принтиране се изработват съдове от биоразградима пластмаса за събиране на биоразградими отпадъци в училищата. Работата на принтера е достъпна за наблюдение от учениците от всички училища, като по този начин се демонстрира най-съвременният модел за намаляване и предотвратяване образуването на отпадъци.

Осъществява се „Еко мониторинг“ чрез създаване на Информационни пулове с информация за повишаване екологичната култура на учениците.