ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ НА КИТИ В ГЛАВНА ДИРЕКЦИЯ ''ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО'' КЪМ МВР ГР. СОФИЯ

На 23 април 2024 г. от 11:00 ч. в сградата на ГДПБЗН, град София се проведе обществено обсъждане на концепцията за интегрирани териториални инвестиции BG16FFPR003-2.001-0053 „Национална концепция за създаване на основни пунктове за управление на реагирането при възникване на широкомащабно бедствие от сеизмичен характер“, с водещ партньор Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ към Министерство на вътрешните работи.

Водещ партньор е Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" към Министерство на вътрешните работи (ГДПБЗН-МВР). Партньори - НАЦИОНАЛНА АСОЦИАЦИЯ НА ДОБРОВОЛЦИТЕ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, Община Дупница, Община Видин, Община Горна Оряховица, Община Смолян, Академия на МВР. Общата стойност на КИТИ е 91 936 071 лева.

На общественото обсъждане присъстваха Декана на Академията на МВР Старши комисар доц. д-р Иван Видолов, зам. управител на ПБЗН Старши комисат Любомир Баров, Спиридон Александров - експерт Международни проекти към ГД ПБЗН, присъстваха още представители на Национална асоциация на доброволците в Република България, Академия на МВР, представители на заинтересованите организации и институции.

С представената презентация се очерта целта на концепцията, а именно да укрепи устойчивостта на регионите в страната срещу широкомащабни бедствия, като се фокусира на конструктивно и сеизмично укрепване на сгради ползвани от службите за пожарна безопасност и защита на населението, и АМВР, и въвеждането на мерки за енергийна ефективност и производство на енергия от ВЕИ за собствени нужди.

Определените сгради, обект на настоящата концепция са избрани  на териториален принцип, като при селекцията им е анализирано значението и разположението им до бърза транспортна връзка, даваща възможност за бързо придвижване на сили и техника, до открити публични пространства,  които могат да се използват за безопасна евакуация на засегнатато население. Това ще гарантира възможността за функциониране на Единната спасителна система, в частта на ГДПБЗН.

С тяхното укрепване се гарантира, че в случай на възникване на извънредна ситуация ще бъдат осигурени безопасни основни пунктове, подпомагащи реагирането в региона, както и в съседни региони с техника и ресурси. В тези пунктове ще се съхраняват оборудване и провизии, които са необходими за осъществяването на евакуация и спасителни дейности, както от служителите на ГДПБЗН, така и от доброволни формирования. Реализирането на проекта, в съответствие с подхода за Интегрирани териториални инвестиции (ИТИ) е ключова стъпка към подобряване на сигурността, устойчивостта и независимостта на сградите, ползвани от части на Единната спасителна система, в случай на бедствия, както и към намаляване на въглеродния отпечатък на сградите.

Всички КИТИ, които подлежат на обществени обсъждания