ПРОЕКТ „ДОСТОЕН ЖИВОТ - ПРАВО ЗА ВСЕКИ“ СТАРТИРА В ПАЗАРДЖИШКА И СМОЛЯНСКА ОБЛАСТ

На 21 март 2024 г., бенефициент ДИ ПИ ВЮ ЕООД подписа договор с Управляващия орган по Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027, по процедура „BG05SFPR002-2.005 „Активно приобщаване и достъп до заетост на хора в неравностойно положение“.

Настоящето проектно предложение BG05SFPR002-2.005-0122-C01 „Достоен живот – Право за Всеки“ цели да допринесе за повишаване качеството на живот, насърчаване на социалното включване и интегриране в обществото на групите в неравностойно положение като се подобри достъпа им до пазара на труда чрез интегрирана подкрепа.

Целевата група по проекта включва 80 лица в неравностойно положение и техните семейства, вкл. лица в неравностойно положение на пазара на труда от области Пазарджик и Смолян.

Проектните дейности включват дейности за подкрепа, улесняващи достъпа до пазара на труда на участниците в неравностойно положение:

  • Идентифициране на лица от целевата група и определяне на индивидуален набор от мерки (план) за тяхното активно приобщаване;
  • Определяне на индивидуален мениджър на случай на всяко лице, който активно да подпомага лицето и проследява участието му в мерките, определени за него – включително предоставяне на информация и подкрепа за лицата, според техните индивидуални нужди;
  • Подкрепящи мерки за мотивационно обучение за активно поведение на пазара на труда;
  • Професионално ориентиране и кариерно консултиране на хора в неравностойно положение;
  • Психологическа подкрепа за лицата, според техните индивидуални нужди;
  • Подкрепа за търсене на работа, връзки с работодатели и подготовка за включване в заетост;
  • Активна работа с потенциални работодатели за намиране на работа на лицата;
  • Действия за промяна на нагласите на работодателите към конкретните лица в неравностойно положение, обект на подкрепата.

В резултат на изпълнението всички участвали лица ще получат подкрепа и ще имат повишено самочувствие, себеутвърждаване и мотивация за постигане на трудови цели, като поне 8 от тях ще са със сключен договор за наемане на работа или самонаемане по време или след края на проекта.

Проектът е с продължителност 24 месеца на стойност 356 913.90 лв. съфинансирано от Европейския съюз, чрез Европейски социален фонд плюс (ЕСФ+).

Таг