ПРЕДЛОЖЕНИЕТО ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ИНВЕСТИЦИИ В ИНДУСТРИАЛЕН ПАРК СЛИВЕН Е ОДОБРЕНО ЗА ФИНАНСИРАНЕ

Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност” (ГД ЕФК), към Министерството на иновациите и растежа (МИР), в качеството си на Структура за наблюдение и докладване по Програма за икономическа трансформация, от Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ), публикува Списък на предложените за финансиране предложения за изпълнение на инвестиции, както и Списък с резервните предложения за изпълнение на инвестиции по процедура BG-RRP-3.007 „Програма за публична подкрепа за развитието на индустриални райони, паркове и подобни територии и за привличане на инвестиции („AttractInvestBG“)“.  От списъка е видно, че МИР ще подкрепи развитието и изграждането на общо 11 индустриални зони и парка в страната, включително и Индустриален парк Сливен. Всички те ще получат безвъзмездно финансиране в размер на близо 207 млн. лв.

Индустриален парк Сливен е най-големият инфраструктурен проект на Община Сливен. Той е заложен за изпълнение, както в Плана за интегрирано развитие на община Сливен, така и в Концепцията за интегрирани териториални инвестиции за периода 2021-2027 г.

Паркът има уникална транспортна свързаност. Тя включва връзка с главния път II-53 от републиканската мрежа Сливен – Ямбол, пряк достъп до автомагистрала „Тракия“ (разстоянието е 17 км), възможност за изграждане на жп терминал в парка, съгласуван с Национална компания „Железопътна инфраструктура“, и запазено летище. То е с писта, дълга 2,5 км и дава възможност за приземяване на големи транспортни самолети. Запазването на терена с летището и възможността за пряк достъп до жп и сухопътен транспорт нарежда парка сред единиците обособени територии за индустриални зони, които имат подобни възможности на едно място в страната.

Площта на сливенския парк е разделена на зони. Това позволява да се кандидатства отделно по различни програми, чрез които да се осигури финансиране за изграждането на довеждаща и вътрешна инфраструктура.

По процедурата на МИР допустими кандидати бяха оператори на всички индустриални зони и паркове в страната – държавни, общински, съвместни и частни, новосъздадени или в напреднал етап на развитие. Допустимите дейности за безвъзмездната финансова помощ включваха: изграждане и реконструкция и рехабилитация на довеждаща техническа инфраструктура; вътрешна техническа инфраструктура в границите на индустриалния парк/ зона; научно-изследователска (иновативна) инфраструктура; екологична вътрешна инфраструктура (зарядни станции на слънчеви батерии за електромобили).

Областен информационен център Сливен е част от Мрежата от 27 областни информационни центъра за популяризиране на средствата от ЕС в България.