РЕМОНТИРАТ СГРАДАТА НА ГУМ В ПЕТРИЧ СЪС СРЕДСТВА ПО НПВУ

Община Петрич подписа административен договор и започва изпълнение на проект за енергийна ефективност и достъпна среда на административната част на сградата на ГУМ в града. Проект „Внедряване на мерки за енергийна ефективност и осигуряване на достъпна среда на сграда за административно обслужване с идентификатор 56126.602.2431.5, находяща се в ПИ с идентификатор 56126.602.2431“ се финансира по Националния план за възстановяване и устойчивост. Проектът е насочен към изпълнение на мерки за енергийна ефективност в сградата на Градския универсален магазин в град Петрич, където се помещават безвъзмездно държавни и общински административни услуги.

Дейностите по проекта предвиждат полагане на топлоизолация по външни стени,  покриви и подове, подмяна на дограма, изграждане на отоплителна и охладителна система, подмяна на вътрешно осветление и изграждане на нова ел. инсталация, изграждане на фотоволтаична централа за собствени нужди. Изброените проектни дейности ще допринесат пряко за намаляване на крайното потребление на енергия и косвено – за намаляване на емисиите на парникови газове, категорични са от екипа по проекта. Ще бъде достигнат клас на енергопотребление „А“, минимум 30% спестяване на първична енергия, респективно намаляване на разходите за енергопотребление, което ще доведе и до спестяване на публичен ресурс.

Предвижда се и изпълнение на мерки за осигуряване достъпна архитектурна среда за хора с увреждания, според всички нормативни изисквания. Не на последно място - ще се подобрят значително условията в помещенията за услуги и за работа в административната част на ГУМ Петрич.

Общата стойност на проекта е 2 612 010.11 лева. От тях почти 1 385 000 лева са осигурени по линия на Механизъм за възстановяване и устойчивост, а останалите 1 227 880 лева са собствено финансиране от Община Петрич. Срокът, заложен за изпълнение на дейностите по проекта, е две години.

 

 

ОИЦ - Благоевград е част от Мрежата от 27 областни информационни центрове за популяризиране на Кохезионната политика на ЕС в България.

 

За допълнителна информация:

Елена Михова, експерт КИЛ

Областен информационен център – Благоевград

тел. 0893/336728

e-mail: oic.blagoevgrad@gmail.com