Информационен ден по процедура „Подкрепа за семейните предприятия, предприятията от творческите индустрии и занаятите” по ПКИП се проведе в Монтана

Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ (ГД ЕФК) към Министерството на иновациите и растежа проведе в Монтана информационен ден по процедура „Подкрепа за семейните предприятия, предприятията от творческите индустрии и занаятите” по Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“.

Пред присъстващите на срещата експертите от ГД ЕФК представиха условията за кандидатстване по процедурата и отговориха на въпросите на потенциалните бенефициенти.

Основната цел на процедурата е да насърчи инвестициите за подобряване на производствения капацитет и оптимизиране на бизнес процесите в семейните предприятия, предприятията от творческите индустрии и занаятите, и по този начин да допринесе за повишаване на тяхната конкурентоспособност и засилване на пазарното им присъствие.

Общият бюджет е 117,5 млн. лв., като минималният размер на безвъзмездната финансова помощ за всеки проект е 15 000 лв., а максималният – до 150 000 лв. Максималният процент на съфинансирането, предоставяно по линия на ПКИП, е до 75 % за семейните предприятия и предприятията от творческите индустрии, и до 85 % - за предприятията от сектора на занаятите.

Допустими кандидати са търговци по смисъла на Търговския закон или Закона за кооперациите, които следва да са регистрирани не по-късно от 31.12.2021 г., да са микро или малки предприятия по смисъла на чл. 3 и чл. 4 от Закона за малките и средните предприятия, да имат средносписъчен брой на персонала за 2023 г. ≥ 1 заети лица, към датата на обявяване на процедурата (31.05.2024 г.) да са семейно предприятие, или предприятие с основна икономическа дейност в областта на творческите индустрии, или предприятие, осъществяващи дейност, включена в Списъка на занаятите съгласно Приложение №1 към Закона за занаятите.

Допустимите разходи включват придобиване на нови машини, съоръжения, оборудване, инструменти, както и специализиран софтуер, осигуряващи подобряване на производствения им капацитет. Предвидена е и възможност за насърчаване на пазарното представяне чрез създаването на онлайн магазин за продуктите или услугите, предлагани от предприятията. По процедурата ще се предоставя и подкрепа за въвеждането на ИКТ системи/модули за подобряване на управленските, производствените и логистичните процеси в предприятията.

Крайният срок за подаване на проектни предложения е до 16:30 часа на 16.09.2024 г.

Файлови документи
Attachment Size
Презентация на ГД ЕФК 4.88 MB