Стартираха дейностите по проект „Устойчиво енергийно обновяване на публичен сграден фонд за култура на територията на община Свищов“

С встъпителна пресконференция и официална церемония в НЧ „Съзнателност - 1899“ с. Овча могила бе даден старт на дейностите по проект „Устойчиво енергийно обновяване на публичен сграден фонд за култура на територията на община Свищов“. Събитието уважиха кметът на община Свищов д-р Генчо Генчев, представител на фирмата изпълнител „Осъм Инженеринг“ АД, кметове на кметства, читалищни настоятелства, общинската администрация и граждани. Екипът на проекта запозна присъстващите с основната цел на проекта, обектите на интервенция, планираните дейности и очакваните резултати от тяхното изпълнение.

Проектното предложение е на обща стойност 2 114 369 лв., от които безвъзмездна финансова помощ от 2 005 142 лева е осигурена по Процедура BG-RRP-4.020 „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на публичен сграден фонд за административно обслужване, култура и спорт“ от Националния план за възстановяване и устойчивост, и собствено съфинансиране в размер на 109 227 лв. Планираната продължителност на заложените в проекта дейности е в рамките на 24 месеца.

Проектът предвижда подобряване на съществуващата материална база и внедряване на мерки за енергийна ефективност в две от читалищата на територията на община Свищов - НЧ „Съзнателност-1899“ в с. Овча могила и НЧ „Развитие-1891“ в с. Козловец. Дейностите включват ремонт на покриви, подмяна на дограма, топлоизолация на стени, подновяване на електро, отоплителна и вентилационна инсталации, монтаж на фотоволтаични системи за собствените нужди на читалищата. Предвижда се с това да бъде реализирана значителна икономия на енергия от обновяването на сградите и подобрена жизнена и работна среда за работещите и посетителите на двете културни институции.

С ремонта на двете сградите ще се даде възможност за разрастване и разширяване на дейностите, осигуряване на устойчивост на предлаганите продукти и услуги, по-добри битови условия за работа и не на последно място - ще бъде осигурен достъп до тях за хората в неравностойно положение. Изпълнението на заложените проектни дейности ще допринесе за повишаване привлекателността на читалищата и културните изяви сред младите хора, което ще увеличи посещаемостта на представленията и увеличаване на броя на желаещите да се включат в формираните читалищни състави, клубове и групи.

 

 

Областен информационен център - Велико Търново

бул. България №24

тел: 062 / 620 072

https://www.facebook.com/oic.vt