ЕКИПЪТ НА ОИЦ-ЛОВЕЧ ЗАПОЗНА ЖИТЕЛИТЕ НА ОБЩИНА ЛОВЕЧ С ВЪЗМОЖНОСТИТЕ ЗА ЕВРОПЕЙСКО ФИНАНСИРАНЕ

На 12.07.2024г./петък/, стартира ежегодната обиколка на Областен информационен център – Ловеч в региона. При изключителен интерес се проведе първото публично информационно събитие на открито, в град Ловеч, на тема: „Актуални  и предстоящи през 2024 г. процедури по програмите, съфинансирани от Европейските фондове при споделено управление /ЕФСУ/, и други програми“. Мобилният щанд на Областния център беше разположен на площад „Екзарх Йосиф I“, в часовия диапазон  10:00 – 12:00 ч.

Заинтересованите представители на бизнеса, местната администрация, земеделски производители, неправителствени организации, училища, читалища и гражданите получиха информация за актуалните и предстоящи възможности за финансиране на проектни идеи с европейски средства, вкл. и концепции за интегрирани териториални инвестиции на територията на общините от област Ловеч.

Очаквано най-голям интерес имаше към процедурата BG16RFPR001-1.004 „Подкрепа за семейните предприятия, предприятията от творческите индустрии и занаятите“ на Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ 2021-2027. С проектни предложения от 15 000 лв. до 150 000 лв. за подобряване на производствения си капацитет могат да кандидатстват микро и малки предприятия, регистрирани преди 31.12.2021 г., които са семейно предприятие, работят в областта на творческите индустрии, или осъществяват дейност, включена в Списъка на занаятите. Процентът на съфинансиране е до 75% за семейните предприятия и за секторите от творческата индустрия, а за занаятчиите е до 85%. Крайният срок за кандидатстване е до 16 септември 2024 г., 16:30 ч.

Сред работещите, най-голяма интерес се забеляза относно условията за обучение по проект „Квалификация, умения и кариерно развитие на заети лица” на Агенция по заетостта, финансиран от Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027. По този проект заетите лица имат възможност да преминат безплатни обучения за придобиване/повишаване на професионална квалификация, както и за придобиване на умения по ключови компетентности. Заявленията за ваучери за обучения се подават само електронно на следния линк: https://cuts.top/EW-T. Работодателите се запознаха с условията за осигуряване на стажуване, обучение и заетост на младежи на възраст от 16 до 29 години по проект „Младежка заетост+“ на Агенция по заетостта. Ловчалии задаваха въпроси и за курсове за безработни лица, дигитална компетентност, възможности за европейско финансиране на самонаети, евентулен нов старт на програма за ВЕИ-та, саниране на многофамилни сгради /кога ще започне фактическото саниране по одобрени сгради/ и други.

На заинтересованите страни бяха представени и условията за кандидатстване по процедура BG05SFPR001-1.004 „Утвърждаване на интеркултурното образование чрез култура, наука и спорт“ на Програма „Образование“ 2021-2027 г., както и по предстоящия целеви прием по подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ и стартирала вече подмярка 4.2. „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“ на Програма за развитие на селските райони 2014-2020 г. Те са насочени към повишаване на ефективността при потреблението на вода в селското стопанство и повишаване на конкурентоспособността на предприятия от хранително-преработвателната промишленост чрез подобряване опазването на околната среда.

До края на месец юли, експертите на Центъра ще се срещнат с обществеността в 8-те общини в Област Ловеч. Предстоящите открити приемни можете да проследите в графика на портала eufunds.bg, както и на страницата на ОИЦ-Ловеч във Фейсбук.

           Екипът на ОИЦ-Ловеч е на разположение за предоставяне на безплатна информация на място в офиса (гр. Ловеч, сградата на Барокови къщи, ет.1), на тел. 068 604-297, електронна поща oic.lovetch@gmail.com, както и на FB страница: Областен информационен център Ловеч.

 

ОИЦ – Ловеч е част от Мрежата от 27 областни информационни центрове за популяризиране на политиката на ЕФСУ в България.