ОБЩИНА ПЕТРИЧ БЛАГОУСТРОЯВА КРАЙРЕЧНО ПРОСТРАНСТВО С ТРАНСГРАНИЧЕН ПРОЕКТ

Достъп до природата в градска среда – това ще осигурява новата паркова зона „Зелен пулс“, която ще бъде изградена около р. Луда Мара в град Петрич. Проектът предлага съвременна планова композиция, изразяваща се в изграждане на алеи, свързващи както зоните, така и съседните квартали. Акцентът на проекта е повече върху пасивния отдих, предвид непосредствената близост на реката.

За изпълнението на дейностите ще се използват както естествени материали, така и рециклирани. Ще бъдат изградени перголни конструкции за обособяване на сенчести кътове за отдих. Проектното предложение предвижда още изграждане на изгледни площадки към реката с парапети, нови настилки по алеите, поставяне на кошчета, пейки за отдих, монтаж на осветителни тела, изграждане на напоителна система. Залага се на допълнително ново озеленяване, което ще включва вечнозелени дървета, декоративни и цъфтящи храсти и много други.

Проектът поставя акцент и върху запазване на биоразнообразието и повишаване на информираността на хората - обособяване на различни хабитати и микропространства – трудно достъпни, захрастени пространства за гнездене на птици и размножаване на животни, поставянето на хранилки за птици.

Проектът е изготвен и защитен от Община Петрич и е в партньорство с Община Струмица, сдружение "Център за развой и промоция Промо Идея – Струмица“ и сдружение "Заедно за Сандански". Наименованието на проекта е "Трансграничен пакт за зелен пулс" по Програма Интеррег (VI-A) ИПП България – Северна Македония 2021 - 2027 г.

В резултат на официалното приемане на Съвместния план за действие и разработването на подробни планове от Община Петрич и Община Струмица, ще бъдат създадени Туининг парковете „Зелен пулс“ в двата погранични града. Бюджетът за община Петрич по този проект е 415 201,92 евро. Договорът по него в Министерство на регионалното развитие и благоустройството подписа зам.-кметът Кирил Танушев.

 

 

ОИЦ - Благоевград е част от Мрежата от 27 областни информационни центрове за популяризиране на Кохезионната политика на ЕС в България.

 

За допълнителна информация:

Елена Михова, експерт КИЛ

Областен информационен център – Благоевград

тел. 0893/336728

e-mail: oic.blagoevgrad@gmail.com