ОИЦ – Кюстендил проведе информационни срещи по програмата за финансиране на мерки за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради в Бобов дол и Дупница

След участие в информационната среща на 3 юли в гр. Кюстендил, ОИЦ – Кюстендил представи условията за кандидатстване по процедура „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на многофамилни жилищни сгради, включително справяне с енергийната бедност“ и в общините Бобов дол и Дупница.

Процедурата е по Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 г., а средствата, общо 196 млн. лв.,  се осигуряват от Фонда за справедлив преход и са предназначени за трите, засегнати от климатичния преход, въглищни региони в страната - Перник, Кюстендил, Стара Загора и още 10 общини, свързани с Маришкия басейн.

Над 60 заинтересовани лица от общините Дупница и Бобов дол присъстваха на двете информационни срещи. Управителят на ОИЦ – Кюстендил, Любомира Велинова, представи условията за кандидатстване, като наблегна на новите моменти в тази процедура. Важен момент е приоритизацията на сградите. Приоритет ще се дава на проектни предложения, насочени към осигуряване на подкрепа за енергийно уязвимите и енергийно бедни домакинства. Сред приоритетните групи спадат лица, получаващи месечни социални  помощи или енергийни помощи, които имат решение на ТЕЛК или са заети в затихващи сектори. В допълнение, с оглед осигуряване на подкрепа за най-силно нуждаещите се сгради от енергийно обновяване и за уязвими домакинства, допълнителни точки се дават на сгради, които са с нисък клас на енергопотребление.

Сдруженията на собствениците, които желаят да се включат в програмата, е необходимо да се обърнат за партньорство към съответната община като поддадат необходимия пакет от документи. Сред изискуемите документи са актуални решения, взети от Сдружението на собствениците/етажната собственост, ако е приложимо, за кандидатстване по настоящата програма, обследване за енергийна ефективност и валиден сертификат за енергийни характеристики на сградата, както и обследване за установяване на техническите характеристики и технически паспорт. Ново изискване по програмата е представянето на доклад при обследване на сграда за наличие на защитени видове за всяка една сграда, обект на интервенция, на етапа на кандидатстване. За община Дупница, ангажимент по осигуряването на този доклад имат сдруженията на собствениците.

Срокът за подаване на заявления за участие по програмата, заедно с всички изискуеми документи, към Общинска администрация Дупница е 19 август, а за община Бобов дол този срок е 30 август.