Българска онлайн платформа, подкрепена чрез финансови инструменти по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 г., е сред финалистите в престижния конкурс „RegioStars 2024“ на ЕК

Българското предложение „Swipe за по-зелено бъдеще“ е един от 25 финалиста, избрани сред рекордните 262 проекта, подадени от бенефициенти от всички държави-членки на Европейския съюз.

SWIPE е един от петте финалисти, избрани от журито в конкурсната категория „Зелена Европа“. Останалите категории са „Конкурентоспособна и интелигентна Европа“, „Свързана Европа“, „Социална и приобщаваща Европа“ и „Европа по-близо до гражданите“. От 2008 г. конкурсът RegioStars награждава най-добрите проекти, финансирани от Кохезионната политика, които показват високи постижения и нови подходи в регионалното развитие и служат като модели за други общности в цяла Европа.

Финалистите ще представят публично кандидатурите си по време на Европейската седмица на регионите и градовете през м. октомври в Брюксел, след което журито ще определи победителите във всяка категория. Те ще станат ясни в деня на официалната церемония, посветена на REGIOSTARS 2024, която ще се проведе на 9 октомври. Наградата на публиката ще се определи чрез гласуване на сайта на конкурса – REGIOSTARS website, което ще започне на 2 септември 2024 г.

С помощта на европейско финансиране Swipe обновява смартфони и електроника втора употреба, намалява електронните отпадъци и насърчава устойчивото потребление. Чрез обновяването и препродажбата на използвани устройства Swipe подкрепя кръговата икономика и намалява въздействието върху околната среда. Тази инициатива не само удължава жизнения цикъл на продуктите, но и насърчава по-чиста и по-устойчива Европа чрез възприемане на екологосъобразни технологии и ефективно използване на ресурсите.

Ремонтният център на Swipe се намира в София, но обслужва устройства от България, Румъния и Гърция. Центърът е оборудван с най-съвременни технологии за минимизиране на въглеродния отпечатък. Обновените устройства се продават чрез онлайн платформи и физически магазини, осигурявайки достъп до висококачествена електроника.

Мисията на Swipe се простира отвъд обновяването – тя има за цел да образова потребителите относно кръговата икономика, рециклирането, устойчивото развитие и интелигентния избор. В момента Swipe обновява 1000 устройства на месец, спестявайки 80 000 кг въглеродни емисии месечно. Уреди, които не могат да бъдат напълно обновени, се използват за части или се даряват на социални предприятия и институции. В Swipe работят 20 специалисти, посветени на развитието на кръговата икономика в Югоизточна Европа, допринасяйки значително за регионалната икономическа, социална и екологична устойчивост.

Общият размер на финансирането за SWIPE, осигуренo чрез финансови инструменти по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 г., е 1 939 229,39 евро, управлявани от „Фонд мениджър на финансови инструменти в България“ ЕАД. Финансовите посредници са „Фонд Ню Вижън 3“ и „Витоша Венчър Партнърс”. Инвестицията на бенефициента е 306 769,31 евро.

България традиционно участва в конкурса RegioStars като през 2023 г. проектът „Реконструкция и преустройство на съществуваща сграда в културно-образователен център (музей) за съвременно изкуство и библиотека“, финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г., спечели специалната награда на публиката.