ПРИКЛЮЧИ ИНФОРМАЦИОННАТА КАМПАНИЯ НА ОИЦ – КЮСТЕНДИЛ В ОБЩИНИТЕ ОТ ОБЛАСТТА

С открита приемна в община Сапарева баня на 18 юли приключи информационната кампания на ОИЦ – Кюстендил, която започна в средата на месец юни. През този период екипът на ОИЦ – Кюстендил организира четири информационни срещи и шест открити приемни, също така взе участие и в още една информационна среща, организирана от община Кюстендил.

 На две информационни срещи бяха представени условията за кандидатстване на процедура „Подкрепа за семейните предприятия, предприятията от творческите индустрии и занаятите“ по Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ 2021-2027 г. По тази процедура, фирми от допустимите групи предприятия могат да получат от 15 000 до 150 000 лв. за закупуване на машини, съоръжения, за създаване на нов онлайн магазин. Процедурата е отворена за кандидатстване до 16 септември.

При голям интерес преминаха трите информационни срещи за представяне на програмата за финансиране на мерки за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради в общините Кюстендил, Дупница и Бобов дол. Процедурата е по Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 г. с финансиране от Фонда за справедлив преход. Целта на процедура е изпълнение на мерки за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, включително за намаляване на енергийната бедност в трите въглищни региона в страната, засегнати от климатичния преход – Кюстендил, Перник и Стара Загора.

По време на откритите приемни в останалите общини от област Кюстендил интерес предизвикаха възможностите за включване в обучения или заетост по програма „Развитие на човешките ресурси“.

Заети, включително и самостоятелно заети лица могат да кандидатстват за придобиване/повишаване на професионална квалификация или за придобиване на умения по ключови компетентности, сред които обучения по чужди езици, цифрова компетентност за напреднало и високоспециализирано ниво, предприемаческа компетентност. Възможност за това предоставя проект „Квалификация, умения и кариерно развитие на заети лица”, който се изпълнява от Агенция по заетостта. Желаещите да се включат е необходимо да подадат електронно заявление до Агенция по заетостта, за да получат ваучер. Общият бюджет по проекта е в размер на 50 млн. лв. и се очаква се в обученията да се включат 13 900 заети.

 Посетителите на откритите приемни проявиха интерес и към проект „Започвам работа – Компонент 3 „Заетост“, който също се изпълнява от Агенция по заетостта. Основна цел на проекта е осигуряване на мерки, насочени към интеграция на пазара на труда на неактивни и безработни лица с акцент върху лицата в неравностойно положение, чрез включване на лицата от целевите групи в заетост при работодател посредством прилагане на индивидуален подход. Бюджетът е в размер на 224 млн. лв., а периодът на изпълнение до края на 2026 г. Очаква се по проекта да бъдат включени в заетост общо 14 400 лица.

 Безработни или неактивни лица, в т.ч. и младежи, могат да се включат в обучения за а придобиване на степен на професионална квалификация или част от професия, както и за придобиване на умения в рамките на ключови компетентности, сред които обучения по чужд език, предприемаческа компетентност и др. по Компонент 2 – Обучения на проект „Започвам работа“. Предвидените по проекта обучения ще се реализират чрез предоставяне на поименни ваучери.