СЪС СРЕДСТВА ПО НПВУ ОБНОВЯВАТ УЧИЛИЩНО ОБЩЕЖИТИЕ В ГРАД БАНСКО

Община Банско стартира изпълнението на проект “Основен ремонт, реконструкция и обновяване на общежитието на Професионална лесотехническа гимназия „Никола Вапцаров“ - гр. Банско“. Общата стойност на проекта е 2 015 336,50 лв., а средствата са осигурени изцяло по Националния план за възстановяване и устойчивост.

Основната цел на проекта е да осигури икономия на енергия и топлосъхранение, безопасна експлоатация и същевременно подобряване естетическия вид и функционалности на сградата. Осигуряването на условия за качествено образование в сградата на професионалната гимназия ще се реализира чрез комплекс от мерки, сред които и създаване на съвременна образователна среда. Инвестициите в материалната база на общежитието и в образователната инфраструктура са от съществено значение за превръщането на ПЛТГ в благоприятна среда, с цел подобряване на образователните резултати и мотивацията за учене, категорични са от екипа по проекта.

Заложените в проекта дейности предвиждат извършване на основен ремонт на цялата сграда на общежитието, в това число мерки за енергийна ефективност, саниране, ремонт на покрив, подмяна на дограма, ВиК инсталации, електрически инсталации, инсталации за отопление, вентилация, както и ремонт на санитарни възли. Предвидено е изграждане на инсталации за използване на алтернативни източници на енергия и други строително монтажни работи за осигуряване на цялостен обновен облик на общежитието както отвън, така и отвътре. Заложена е и доставка и монтаж на оборудване и обзавеждане за помещенията, доставка на компютърна техника, като преносими компютри, скенери и др., предназначени за помещенията за учене, заниманията по интереси, фитнес център и др.

От Община Банско очакват изпълнението на строително-монтажните работи да приключи в рамките на 12 месеца. Всички дейности по проекта трябва да бъдат завършени до месец май 2026 г.

 

 

ОИЦ - Благоевград е част от Мрежата от 27 областни информационни центрове за популяризиране на Кохезионната политика на ЕС в България.

 

За допълнителна информация:

Елена Михова, експерт КИЛ

Областен информационен център – Благоевград

тел. 0893/336728

e-mail: oic.blagoevgrad@gmail.com