ОБЩИНА БЛАГОЕВГРАД ПРЕДСТАВИ КРИТЕРИИТЕ ЗА ПОДМЯНА НА ОТОПЛИТЕЛНИ УРЕДИ НА ТВЪРДО ГОРИВО

20 заявления за подмяна на отоплителни уреди на твърдо гориво са подадени в Община Благоевград за първите 3 дни от началото на приема по проект за подобряване качеството на атмосферния въздух. По време на пресконференция днес екипът по проекта представи  основните изисквания за участие в процедурата и възможностите, които тя предоставя на всички жители на община Благоевград.

Основната цел на проект „Подобряване качеството на атмосферния въздух, чрез подмяна на отоплителни устройства на твърдо гориво с алтернативни форми на отопление на територията на община Благоевград“ е постигане на по-добро качество на въздуха в общината, чрез намаляване на емисиите на ФПЧ10. Основен източник на това замърсяване е именно битовото отопление на дърва и въглища.

За подмяна на отоплителни уреди могат да кандидатстват физически лица (домакинства) и юридически лица, собственици или съсобственици на имот с жилищно предназначение в едноетажни или многоетажни жилищни сгради, в който имот за отопление се използват уреди (печки, котли, камини и др.) на дърва и/или въглища. Имотът трябва да бъде разположен в регулационните граници на населените места в община Благоевград. Кандидатите, които завят желание за отопление с термопомпа сплит система „въздух-вода“ или пелетен котел, трябва да имат предвид, че всички разходи, в т.ч. изграждане/ремонт на вътрешна водопроводна отоплителна инсталация и други връзки, ако няма изградени такива, ще бъдат за тяхна сметка.

Възможностите за кандидатстване са няколко, разясниха днес от екипа на Община Благоевград. Физическо лице може да кандидатства за подмяна на отоплителен уред на дърва или въглища в жилището си с ново отоплително устройство на електричество или пелети. Група от две или повече физически лица, собственици на отделни жилищни обекти в една сграда, които до момента на кандидатстването се отопляват самостоятелно с уреди на дърва или въглища, могат да кандидатстват за прилагане на общо колективно решение за локално отопление. Група от физически лица, собственици на самостоятелни жилища в многофамилна сграда, които ползват общо локално отопление с дърва или въглища пък, могат да изберат или едно отоплително устройство за всички домакинства в групата, или отделни отоплителни устройства за всяко от домакинствата в групата.

Желаещите да преминат на по-екологично отопление ще могат да избират между няколко различни устройства – топловъздушни камини на пелети, пелетни котли, термопомпи „въздух-въздух“ и термопомпи сплит система „въздух-вода“ с различни капацитети. Важно уточнение е, че за пелетни котли и термопомпи сплит системи „въздух-вода“ ще се кандидатства само като колективни решения за локално отопление. При това положение кандидатът ще трябва да декларира, че ще изгради сградна отоплителна инсталация със собствени средства.

Жителите на община Благоевград могат да подават заявления по образец на партера на Общината до 23 октомври 2024 г. Към заявлението трябва да бъдат приложени  документи за собственост на имота и приложения-декларации от кандидата. Екип от експерти по проекта ще прави огледи на място в жилищата на кандидатите за установяване на фактическите специфики на имота. Огледите ще се извършват по предварително обявени графици. След изтичане на срока за прием на заявления екипът по проекта ще обяви и класирането на подадените заявления, което ще бъде извършено по общественодостъпни критерии за подбор.

Проект „Подобряване качеството на атмосферния въздух чрез  подмяна на отоплителни устройства на твърдо гориво с алтернативни форми на отопление на територията на община Благоевград“ се финансира по Програма „Околна среда“ 2021-2027 г. Общата му стойност е 21 725 799 лв., от които 18 466 929 лв. финансиране от Европейския съюз и останалата част – национално съфинансиране. Със средства по проекта могат да бъдат подменени отоплителните уреди на близо 7 000 домакинства в Община Благоевград. 

 

 

 

ОИЦ - Благоевград е част от Мрежата от 27 областни информационни центрове за популяризиране на Кохезионната политика на ЕС в България.

 

За допълнителна информация:

Елена Михова, експерт КИЛ

Областен информационен център – Благоевград

тел. 0893/336728

e-mail: oic.blagoevgrad@gmail.com