ПРОГРАМА „ТЕХНИЧЕСКА ПОМОЩ“ ОТКРИВА ПРОЦЕДУРА ЗА ОРГАНИЗАЦИИ НА ГРАЖДАНСКОТО ОБЩЕСТВО В РЕЖИМ НА „НЕПОМОЩ“

 

Линк за кандидатстване в ИСУН

Управляващият орган на Оперативна програма „Техническа помощ” (ПТП), съфинансирана от Европейския съюз, открива процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ чрез подбор на проектни предложения с наименование: BG16RFTA001-1.008 „Активни и компетентни организации на гражданското общество за повишаване на добавената стойност на политиката на сближаване в България“ в режим „непомощ“.

  • Общ размер на безвъзмездната финансова помощ по процедурата: 8,6 млн. лв.
  • Максимален размер на безвъзмездната финансова помощ за проект – 53 000 лв.
  • Краен срок за подаване на проектни предложения: 28.11.2024 г., 17:00 ч.
  • Срокът за изпълнение на одобрените проекти - до 18 месеца, но не по-късно от 31 декември 2027 г.

Допустими кандидати са: Юридически лица с нестопанска цел:

  • учредени на основание Закона за юридическите лица с нестопанска цел (ЗЮЛНЦ), регистрирани в обществена полза най-малко 2 години преди подаване на проектното предложение, със седалище на територията на Р България;
  • които разполагат с необходимите финансови ресурси и механизми за покриване на оперативните разходи (финансов капацитет);
  • за които липсват обстоятелства по чл. 25, ал. 2 от Закона за управление на средствата от Европейските фондове при споделено управление (ЗУСЕФСУ) и чл. 7 от Постановление № 23 на МС от 13.02.2023 г. за определяне на детайлни правила за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по програмите, финансирани от Европейските фондове при споделено управление за програмен период 2021 - 2027 г.

Начин на подаване на проектни предложения: по електронен път чрез подаване на уеб базиран формуляр за кандидатстване в Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕФСУ (ИСУН).

Кандидатите по процедурата могат да искат разяснения чрез ИСУН по Насоките за кандидатстване (в т.ч. приложенията към тях) в срок до три седмици преди изтичането на срока за кандидатстване (съгласно чл. 26, ал. 6 от ЗУСЕФСУ).

Исканията за разяснения, заедно с разясненията се публикуват в ИСУН, като достъп до същите се осигурява и чрез Единния информационен портал www.eufunds.bg, в секцията на ПТП, раздел „Процедури по програма „Техническа помощ“, при информацията за Процедура BG16RFTA001-1.008.

Полезна информация за кандидатите: УО на ПТП е разработил специални Указания за е-кандидатстване по процедурата, приложение 4 към Насоките за кандидатстване

Управляващият орган организира онлайн разяснителна кампания по процедурата, като предоставя възможност за участие в един информационен ден по избор, съгласно следния график:

  • 25 септември 2024 г. 10:00 ч. (регистрация от 9:30 ч.)
  • 1 октомври 2024 г. 10:00 ч. (регистрация от 9:30 ч.)
  • 8 октомври 2024 г. 10:00 ч. (регистрация от 9:30 ч.)

Регистрационна форма за участие и линк за съответния информационен ден ще бъдат публикувани на Единния информационен портал www.eufunds.bg, в секцията на ПТП, при информацията за Процедура BG16RFTA001-1.008.

Последвайте страницата на ПТП във Facebook #ВреметоТиЕотЗНАЧЕНИЕ за повече информация и актуални новини.

Всички документи по процедурата са публикувани в ИСУН на следния линк, като достъп до същите се осигурява при информацията за Процедура BG16RFTA001-1.008, раздел „Процедури по програма „Техническа помощ“, на секцията на ПТП на eufunds.bg.

Кандидатствайте и не пропускайте шанса да станете част от активното гражданско общество в България ангажирано в процеса на изпълнение на програмите от Споразумението за партньорство, съфинансирани от Европейския съюз. 

 


Допълнителна информация:

Целите на процедурата са:

·       Повишаване на административния капацитет на организации на гражданското общество за укрепване прилагането на принципа на партньорство за изпълнението на програмите от Споразумението за партньорство.

·       Повишаване на гражданското участие и ангажираност при разработването, изпълнението, мониторинга и оценката на програмите от Споразумението за партньорство.

Сред допустимите дейности са:

  • Участие в различни форми на обучения, вкл. в други държави-членки на ЕС,
  • Участие във формални мрежи на ОГО, действащи на територията на Република България и/или в други държави-членки на ЕС;
  • Организиране и/или провеждане на мероприятия, за трансфер на знания и опит по ключови теми, придобити в резултат от участието в различни формати на обучения;
  • Организиране и провеждане на обучения/ обучения на работното място/трейнинги чрез наемане на външни експерти, с доказана експертиза в съответната област
  • Разработване, в т.ч. чрез външна подкрепа и/или закупуване на софтуерни инструменти за анализ/наблюдение/контрол при разработването, изпълнението, мониторинга и оценката на програмите от Споразумението за партньорство (до 10% от общо допустимите преки разходи по проекта).

Допустимите за финансиране дейности по процедурата са описани подробно в т. 13 от Насоките за кандидатстване по процедурата.

Сред очаквани резултати са:

  • ОГО, с повишен капацитет за прилагането на принципа на партньорство и засилване на функционалните връзки между тях, чрез активното им участие и ангажираност в разработването, изпълнението, мониторинга и оценката на програмите от Споразумението за партньорство,
  • Улеснен обмен на опит и трансфер на знания чрез участие във формални мрежи на ОГО на територията  на Република България и в държави-членки на ЕС;
  • ОГО с повишен капацитет за работа в партньорство ОГО с повишен капацитет за изграждане на партньорства с местната общност и съответните заинтересовани страни, с цел повишаване на прозрачността, отчетността и чувството за собственост върху резултатите от изпълнението на програмите от Споразумението за партньорство и поддържане на доверието в публичните политики.

 

Процедура BG16RFTA001-1.008 „Активни и компетентни организации на гражданското общество за повишаване на добавената стойност на политиката на сближаване в България“ се реализира с финансовата подкрепа на Програма „Техническа помощ“, съфинансирана от Европейския съюз