Начална пресконференция по проект „Чисти райони, зелени и открити улици“

Встъпителна пресконференция в община Генерал Тошево даде началото на проект BSB00108 „Чисти райони, зелени и открити улици“, съфинансиран по програма Интеррег NEXT Черноморски басейн 2021-2027. Водещ партньор е Община Генерал Тошево, а партньори са Община Мурфатлар - Румъния, Районен съвет на Тараклия - Молдова,  Градски съвет на Болград - Украйна.

Общата стойност на проекта 1 490 940,50 евро, от които 1 341 846,43 евро съфинансиране от Европейския съюз, а бюджетът на българската община заедно със съфинансирането от нейна страна е 532 424,10 евро.

„Зелени площи и градове и подобряване качеството на живот“ е общото решение, на което са подчинени всички инвестиционни цели в проекта. Развитието на новите зелени площи ще допринесе за създаването и предоставянето на устойчиви и достъпни продукти и услуги в унисон с Европейската инициатива Нов Европейски Баухаус .

Ще бъдат реализирани следните инвестиции:

  • Реконструкция на бетонова алея с пропусклива настилка, обновяване и модернизиране на лятна сцена и рехабилитация на парково пространство в градски парк. Развитие на територията чрез инвестиране в зелена инфраструктура за смекчаване на замърсяването на въздуха, водата и почвата в Генерал Тошево ;
  • Рехабилитация на две съществуващи обществени зелени площи и превръщането им в атрактивни паркови зони в Мурфатлар и Тараклия.
  • Реконструкция и озеленяване на централен площад и лятна сцена в градски парк. Създаване на зони за отдих със съвременни архитектурни елементи в градовете в град Болград.

 

По проекта ще бъдат проведени 3 семинара, един тематичен младежки лагер, онлайн фотоконкурс „Европейски Баухаус“, както и редица екологични акции и инициативи.

Ще бъдат подготвени и направени четири проучвания на природните ресурси и стратегически планове „Зелена община”, четири информационни филма за природните богатства на регионите, брошури „Флора и фауна" и обща стратегия „Зелен транснационален регион“.

След изпълнението на проекта се очаква преход към зелени градове и общини, ориентирани към околната среда, икономически жизнеспособни и с подобрено качество на живот на населението.

 

ОИЦ – Добрич  е част от мрежата от 27 информационни центрове за популяризиране на Кохезионната политика на Европейския съюз, създаден с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Добро управление", съфинансирана от Европейския съюз, чрез Европейския социален фонд

 

Областен информационен център – Добрич

Тел.: 058 602 758

E-mail: oic_dobrich@abv.bg

Facebook: https://www.facebook.com/oic.dobrch/

Viber канал: https://bit.ly/3VWQbUQ

YouTube канал: ОИЦ Добрич

www.eufunds.bg