ЩО Е СПРАВЕДЛИВОСТ⁉️ Ученици от Кърджали тръгват към Румъния за „Мозайка от взаимоотношения“

       Още преди старта на новата учебна година ученици от СУ „Петко Рачов Славейков“ поемат към Румъния за реализиране на дейностите по младежки обмен в международен проект.

Това е трето участие на ученици от СУ „П. Р. Славейков“ в румънски проекти за 2024 г.

Темата този път е „ Мозайка от взаимоотношения“, а проектът е финансиран по програма „Еразъм плюс - Младежки обмен“. Десетокласниците Мария Муканова, Ванеса Кехайова, Микаела Узунова, Хабиб Садък и Атанас Димитров, ще бъдат във Валеа Верде – Алба, Румъния, а ръководител на групата е учителката Марияна Янева. Другите участници са от Испания, Италия, Турция и Румъния. Профилът на участниците е тийнейджъри на възраст 13-18 години, които са силно мотивирани да се развиват като личности и бъдещи професионалисти, както и да популяризират темата за здравословните отношения в техните общности. Проектът предоставя възможност на участници, които не са имали опит и достъп до други международни обучения и преживявания и са новодошли в света на Еразъм+. Концепцията на проекта се базира на съчетаването на превантивната работа с младежи и неформалното учене.

Темата на проекта е актуална и е в духа на емоционалния свят на младите хора, които се вълнуват какво са: справедливост, равенство и баланс в отношенията, как общуваме с другите и какво е доверие? Чрез методите на неформалното образование ще се разгледа цялата палитра във взаимоотношенията - здравословни, токсични, краткосрочни и дългосрочни връзки, както и автентичността при вземане на решения и в случаи с натиск от връстници.

22-ма тийнейджъри от партньорските държави ще използват различни методи, предназначени за изследване на асертивната и неконфликтна комуникация, как се изграждат: самочувствие, доверие, устойчивост, самооценка, благополучие и как се защитават личната свобода и човешките права. Проектните дейности ще преминат през обучение чрез преживяване, сензорни и кинестетични подходи, инструменти, базирани на изкуствата, емоционални интроспективни методи, драма, процеси на осъзнатост, рефлексия и казуси. Участниците ще бъдат част от интензивен учебен процес, чрез който ще имат шанса да израснат по различни начини и бъдат посланици на здравословните и хармонични отношения.

Планира се седмицата да бъде разделена на две части. В първите дни ще се използва набор от дейности и инструменти, които са валидирани чрез опита на организацията в работата й с тийнейджъри, като се изследват методите и процесите за вземане на решения, автентичността, емоционалната грамотност и поведенческите модели.

Във втората част ще се тестват уменията за фасилитиране чрез предоставяне на работа в група с другите участници. Целта е до края на обмена участниците да се сигурни в размяната на доверие, ангажираността и искрената комуникация с трайно положително въздействие и здравословни взаимоотношения, които ще поддържат през целия си живот.

От училището отчитат, че както е тръгнало на проекти, следващите за славейковци са в Хърватска през месец ноември 2024 и в Турция, който е дългосрочен (15 месеца) от 01.10.2024 до 31.12.2025 г. Само от май до август тази година се реализираха 6 проекта в сътрудничество между СУ „П. Р. Славейков“ и Сдружение „Родопея – Балканика“, а за периода 2016 до 2024 година са осъществени 18 международни младежки проекта.

 

Областен информационен център - Кърджали е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) и Европейските фондове при споделено управление (ЕФСУ) в България.

Областен информационен център – Кърджали

Тел.: 0361 65334

E-mail: oic_kardjali@abv.bg