ОБЩИНСКИ СЪВЕТ-КЪРДЖАЛИ ДАДЕ ЗЕЛЕНА СВЕТЛИНА ЗА УЧАСТИЕ В ПАРТНЬОРСКИ ПРОЕКТ ЗА РАЗДЕЛНО СЪБИРАНЕ И РЕЦИКЛИРАНЕ НА БИОРАЗГРАДИМИ ОТПАДЪЦИ

Община Кърджали, в партньорство с други общини от областта, ще кандидатства с проектно предложение по процедура "Мерки за изграждане, разширяване и/или надграждане на общински/регионални системи за разделно събиране и рециклиране на биоразградими отпадъци". Съгласие за това са дали на последното си заседание общинските съветници в Кърджали, съобщава БТА.

Заместник-кметът на общината Байрям Байрям е представил целта на процедурата – да подпомогне изпълнението на изискванията за задължително разделно събиране на биоотпадъците след 2023 г. така, че да бъдат постигнати заложените към 2030 г. цели за разделно събиране и рециклиране и за намаляване на количествата депонирани битови отпадъци.

По процедурата на Програма „Околна среда“ 2021-2027 г. се предвижда да се предоставят средства за осигуряване на общините на необходимите съдове, техника и инсталации за разделно събиране на цялото количество хранителни и градински биоотпадъци, които се събират чрез общинските системи за смесено събиране на битови отпадъци.

Допустимо е общ проект да подадат две или повече общини от една и съща Регионална система за управление на отпадъците. Община Кърджали е разговаряла с общините от областта и желание за участие с общо проектно предложение желание са изявили Джебел, Момчилград, Крумовград, Кирково и Черноочене. Община Ардино ще кандидатства самостоятелно. Съфинансирането от страна на бенефициентите е минимум 20 процента от общия размер на допустимите разходи по проекта.

Областен информационен център - Кърджали е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) и Европейските фондове при споделено управление (ЕФСУ) в България.

Областен информационен център – Кърджали

Тел.: 0361 65334

E-mail: oic_kardjali@abv.bg