Състав на Комитета за наблюдение на ПТС 2021 -2027 към 03.10.2024г.

 

Комитетът за наблюдение на Програма "Транспортна свързаност" 2021 -2027г. има следните функции :

  1. Разглежда и одобрява предложените от Ръководителя на Управляващия орган на ПТС методология и критерии за подбор на операции, както и последващи изменения и допълнения в тях. Разглеждането и одобряването на изменения и допълнения в одобрените критерии за подбор и оценка на операции, се извършва след внасяне за разглеждане на мотивирано предложение от Ръководителя на УО на ПТС.
  2. Съгласува по предложение на Ръководителя на УО индикативната годишна работна програма, която се изготвя от УО на ПТС, както и последващи изменения в нея.
  3. Получава информация от УО при прекратяване на процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ, включително за основанието за прекратяването й.
  4. Разглежда изпълнението и следи за напредъка при изпълнението на ПТС и напредъка към постигането на междинните цели и на целевите стойности.
  5. Разглежда приноса на ПТС за преодоляване на предизвикателствата, посочени в специфичните препоръки на Съвета на ЕС за България, които са свързани с изпълнението на програмата.
  6. Разглежда напредъка на изпълнението на операциите от стратегическо значение.
  7. Одобрява изготвения от УО окончателен доклад за качеството на изпълнението на ПТС.
  8. Одобрява плана за извършване на оценка на ПТС и евентуални негови изменения и разглежда напредъка при извършване на оценките, обобщенията на оценките и евентуалните последващи действия по констатациите от тях.
  9. Следи за изпълнението и прилагането на отключващите условия, приложими за ПТС, през целия програмен период.
  10. Разглежда информация за заключенията и препоръките от годишните контролни доклади по ПТС, изготвени от одитния орган.
  11. В случай, че ПТС има принос към програма InvestEU, КН ще разглежда информация относно изпълнението на приноса на ПТС към нея.
  12. Разглежда информация за изпълнението на действията по комуникация и видимост на ПТС.
  13. Съгласува Националната комуникационна стратегия за програмен период 2021 – 2027 г., както и измененията в нея в частта за ПТС.
  14. Одобрява предложения за изменения на ПТС, включително за преразпределение на средства по приоритетите на програмата.
  15. Разглежда информация, представена от УО, относно случаите на несъответствие на подкрепяните от програмата операции с Хартата на основните права на Европейския съюз или с Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания, както и за жалби относно неспазване на Хартата, съответно Конвенцията, подадени при условията и по реда на законодателството на Република България.
  16. В случай на прилагане на финансови инструменти по ПТС разглежда:

 а) елементите на предварителната оценка, посочена в член 58, параграф 3 от Регламент (ЕС) 2021/1060 и стратегическия документ, посочен в член 59, параграф 1 от Регламент (ЕС) 2021/1060;

 б) напредъка в изпълнението на финансовите инструменти;

 в) разпоредбите относно базираното на изпълнението изчисление на извършените разходи за управление или на таксите за управление на финансовия инструмент и ежегодни доклади за разходите и таксите, които са били действително платени през предходната календарна година.

  1. Следи за изпълнението на интегрираните териториални инвестиции и на инструмента „Водено от общностите местно развитие“, в случай че такива се изпълняват с финансова подкрепа от ПТС.
  2. Следи за прилагането от УО на принципите на устойчивото развитие, включително опазване на околната среда, на равенството между мъжете и жените, на равните възможности и недискриминацията, включително достъпност за хора с увреждания.
  3. Разглежда информация от УО за напредъка при изграждането на административния капацитет на УО, партньорите и бенефициентите.
  4. При необходимост отправя препоръки към УО, включително относно мерки за намаляване на административната тежест за бенефициентите.
  5. Разглежда и одобрява предложение до Съвета за координация при управлението на средствата от Европейския съюз за проекти, финансирани по ПТС, за които да бъдат приложени Пактове за почтеност.
  6. Разглежда и други въпроси, свързани с изпълнението на ПТС, както и въпроси, които засягат качеството на изпълнение на програмата и мерките за тяхното разрешаване.