898.5 млн. лв. са възстановени за компенсации на електрическа енергия от оперативните програми

Около 5,3 млрд. лева общо за компенсации на всички небитови потребители е изплатил досега Фонд „Сигурност на електроенергийната система“. Това каза председателят на Фонда Диан Червенкондев по време на заключителното събитие на проект „Осигуряване на подкрепа на особено засегнати от увеличението на цените на енергията малки и средни предприятия чрез мярка, прилагана от ФСЕС“ (SAFE), което се състоя в Министерството на околната среда и водите.

„Само от февруари до септември 2022 г.  Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ е компенсирал с над 3,2 млрд. лева небитовите потребители“, добави Червенкондев. Фондът е отсял тези, които имат право да бъдат компенсирани чрез оперативните програми като допустими - а именно малките и средни предприятия (МСП). Близо 900 млн. лева от общо 3,2 млрд. лева ще бъдат възстановени обратно към държавен бюджет чрез мярката SAFE по шест оперативни програми.

Червенкондев уточни, че по Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ са рефинансирани разходи за изплатени компенсации на 25 790 малки и средни предприятия в размер на 283,5 млн. лева. По Оперативна програма „Околна среда“ върнати разходите за компенсации на 41 436 МСП за 283 млн. лева. По Оперативна програма „Региони в растеж“ са рефинансирани разходи за изплатени компенсации на 18 277 МСП за 174 млн. лева. По Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ са подпомогнати 15 138 МСП на стойност 104 млн. лева. По Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ са рефинансирани разходи за изплатени компенсации на 3594 малки и средни предприятия в размер на 47 млн. лева. По Оперативна програма „Добро управление“ са рефинансирани компенсациите на 1028 МСП за 7 млн. лева. 

С тези средства са подпомогнати общо 105 263 малки и средни предприятия, като сметките им за потребена електрическа енергия за периода февруари - септември 2022 г. са намалени с компенсациите, изчислени по правилата на Националните програми за компенсиране на небитовите крайни потребители на електрическа енергия.

„Тези 900 млн. лева, изплатени чрез мярката SAFE, влизат в изплатените 3,2 млрд. лева компенсации за всички небитови потребители за периода февруари - септември 2022 г.“, уточни Червенкондев. Той допълни, че благодарение на подкрепата на оперативните програми, сумата от почти 900 млн. лева ще бъде рефинансирана в държавния бюджет.

„Въпреки че тези стойности са изключително сериозни и високи, все пак през изминалия период сме имали месеци, в които цената на електроенергията е била изключително висока и Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ само за месец август 2022 г. е превел компенсации за над 872 млн. лева“, изтъкна Диан Червенкондев. По думите му рефинансиране с подкрепата на оперативните програми по механизма SAFE е изключително важно и необходимо за българската икономика. 

Галина Симеонова, ръководител на Управляващия орган на ОП "Околна среда 2014-2020 г." уточни, че това е общ проект, в който участват много страни - от една страна Фонд "Сигурност на електроенергийната система", който е нов бенефициент, и от друга - екипите на шест оперативни програми. Тя допълни, че без подкрепата на Европейската комисия, и без добрия синхрон между управляващите органи, Фонда и колегите от дирекция Централно координационно звено в Министерство на финансите, реализацията на тези така важни за българската икономика проекти не би била възможна. "Заедно работихме в един добре администратиран механизъм. Оттук нататък предстоят проверки на място за удостоверяване на изплатените средства, с което проектите ще са официално изпълнени и средствата възстановени към държавния бюджет", каза в заключение Симеонова.

Ръководителят на отдел „България, Унгария и Словения“ в Генерална дирекция „Регионална и селищна политика“ на Европейската комисия Агнес Монфре заяви, че е било взето решение механизмът SAFE да бъде с ретроактивно действие на разходите, считано от преди започването на войната в Украйна - 1 февруари 2022 г. Тя обясни, че от 1 март тази година измененият Регламент за общите разпоредби позволява на всяка държава-членка да използва до 10% от своя неизразходван бюджет от европейски средства по оперативните програми за подкрепа на достъпна енергия, за да помогне уязвими домакинства и МСП, засегнати от високите цени на енергията. „Комисията прикани държавите-членки, в това число и България да предвидят такова препрограмиране, и се радвам, че страната успя да го приведе успешно в действие“, допълни г-жа Агнес Монфре.