Метростанциите в София ще се увеличат с още 6

На 27.11.2023 година се проведе първа копка по разширяването на Линия 3 на софийското метро. Както останалата част от Линия 3, така и това разширение ще се осъществява с помощта на европейски средства, като този път – предвидените пари от ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ ще бъдат в размер на 106 млн. лв.

В началото на 2027 година, жителите на столицата вече ще се радват на нови 6 метростанции, които ще се включат в метромрежата. Участъкът е с дължина 6 км и 6 метростанции  и преминава през плътнозастроените квартали - кв. Гео Милев, ж.к. Слатина, ж.к. Хр. Смирненски, Зала Арена Армеец, Тех Парк София, кв. Полигона и ж.к. Младост. По трасето на участъка живеят или работят над 110 хил. души с тенденция към перспективно нарастване.

На церемонията присъстваше и ръководителят на Управляващия орган  на ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ Мартин Георгиев. Събитието бе уважено от министъра на транспорта, кмета на София, както и от други официални гости.

Развитието и придвижването на пътници с подземната железница има за цел да допринесе за по-чист въздух и една по-зелена европейска столица, спестявайки време и вредни емисии.