Община Разград завърши проекта за компостираща и инсталация за третиране на битови отпадъци

С финална пресконференция и официално откриване на две инсталации завърши проектът BG16M1OP002-2.002-0006-C04 „Проектиране и изграждане на компостираща инсталация и инсталация за предварително третиране на битови отпадъци за общините от РСУО-Разград”. Той е с финансиране от Оперативна програма „Околна среда” 2014-2020 г.

В събитията участваха Областният управител Драгомир Златев, заместник-кметът на община Разград Добрин Добрев, кметове и заместник-кметове на шестте общини в областта, общински експерти, представители на фирмата-изпълнител, управителят на Областния информационен център (ОИЦ) - Разград Юлиян Данаилов и медии.

Основните параметри на проекта бяха представени от неговия ръководител инж. Недим Тахиров, н-к на отдел „Опазване на околната среда” в местната управа.

Бенефициент на евросредствата е Община Разград, в партньорство с общините Завет, Исперих, Кубрат, Лозница, Самуил и Цар Калоян.

Инвестицията е на обща стойност 13 563 028,56 лева, от които 7 302 398,36 лева са европейско финансиране, 1 288 658,52 лева са национално финансиране, а 4 971 971,68 лева е финансовия принос от страна на бенефициента и партньорите.

Основна цел е намаляване на количеството депонирани отпадъци в общините от РСУО Разград, чрез изграждане на инфраструктура за разделно събиране и оползотворяване на зелените битови отпадъци и предварително третиране на смесените битови отпадъци.

Периодът за реализация на дейностите е 60 месеца от сключването на договора за финансиране.

Изградената сепарираща инсталация е с площ 14,5 дка и включва няколко помещения, съоръжения, производствени сгради и площадки, както и складове за различни видове отпадъци. Капацитетът й е от 30 932 тона годишно битови отпадъци на вход.

Компостиращата инсталация е с капацитет 4 168 тона годишно зелени отпадъци на входа. 

И двете инсталации се намират в местността „Орлян Бурлук”, до Регионалното депо за неопасни отпадъци в околностите на града.

Общо за различните дейности по проекта са проведени 14 обществени поръчки и сключени договори с 14 фирми.

Стана ясно, че предстои избор на оператор на двете инсталации. Това ще се реши съвместно от ръководствата на седемте общини.За изпълнение на дейностите по инсталациите ще бъдат разкрити около 37 работни места.

Лентата на съоръженията прерязаха заместник-кметът на община Разград, областният управител, представители на седемте общини в областта и на фирмата – изпълнител.

„Финалът на най-мащабния инфраструктурен проект от програмен период 2014-2020 г. в Разградска област поставя ново начало, което всички общински управи в областта желаехме. Ново начало, което да подобри качеството на живот в общините, да подобри околната среда в тях, да ги направи по-приветливи и чисти за нашите съграждани и гости”, каза Добрин Добрев. Той изрази задоволство от постигнатите резултати и поздрави кметовете на останалите шест общини за усилията, които заедно като екип са положили.

Драгомир Златев също поздрави седемте общини за задружната им работа и отбелязя, че вследствие на нея Разградска област тръгва по пътя на Зелена Европа.

 

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) и Европейските фондове при споделено управление (ЕФСУ) в България.