Кампанията „Чиста околна среда 2024 г.” в Лудогорието допълва проекти с финансиране от еврофондовете

Двадесет и четири са одобрените проекти в Разградска област в конкурса на тема „Обичам природата и аз участвам” на Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) към Министерството на околната среда и водите през тази година.

Пет учебни заведения в областта ще осъществят проекти на стойност по 7 500 лева. Това са ОУ „Елин Пелин” в с. Стражец, община Разград, ОУ „Васил Априлов” в гр. Исперих, ОУ „Отец Паисий” в с. Подайва, община Исперих, СУ „Св. Св. Кирил и Методий” в с. Самуил и ОУ „Христо Ботев” в с. Владимировци, община Самуил.

Одобрени са пет проекта, подадени от детски градини: ДГ № 11 „Детелина” в гр. Разград, ДГ „Пролет” в с. Стражец, ДГ „Радост” в с. Мортагоново, община Разград, ДГ „Кокиче” в с. Вазово, община Исперих и ДГ „Слънчо” в с. Бисерци, община Кубрат. Те също са с бюджети от по 7 500 лева.

Проектните дейности във всички учебни заведения включват извършване на озеленителни дейности и създаване на мини екосистеми (класни стаи и лаборатории на открито, интерактивни дъски, помощни обучителни материали, компостери, съоръжения за игра и спорт), даващи възможност за наблюдение и проследяемост на природните процеси от страна на децата и учениците.

Четиринадесет проекта, всеки на стойност по 15 000 лева, ще се изпълнят в Разградските  села Дряновец, Киченица, Недоклан, Ушинци, Стражец и Ясеновец, Малко Йонково и Средоселци в община Исперих, Беловец, Бисерци, Звънарци и Юпер в община Кубрат, Брестовене в община Завет и в общинския център Самуил.

Проектите включват дейности по реновиране и/или създаване на нови паркови пространства, залесяване и засаждане на почистени площи, създаване и възстановяване на зони за отдих, ремонтиране на детски и спортни съоръжения и други.

Всички описани дейности надграждат проектите на учебните заведения, кметствата и общините - бенефициенти по проекти, финансирани от Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) и Европейските фондове при споделено управление (ЕФСУ) в България.

Общата стойност на одобрените проекти от МОСВ в Лудогорието възлиза на 285 000 лева, а времето за изпълнение на дейностите е до края на календарната година.

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) и Европейските фондове при споделено управление (ЕФСУ) в България.