ОИЦ - Разград участва в семинар на МРРБ и Световната банка за ИТИ

В рамките на проект на Министерството на регионалното развитие и благоустройството  (МРРБ), с изпълнител Световната банка (СБ), се проведе практически семинар „Интегрирано териториално развитие в Северен централен район: партньорства за нови възможности”.

Събитието се състоя в дните 28, 29 и 31 май, като първите два дни бяха присъствени в град Русе, а третият - онлайн.

В него участваха представители на местните и регионални власти, неправителствения сектор и Областните информационни центрове от Северен централен регион за планиране (СЦР),  сред които и ОИЦ – Разград.

Модератори бяха урбанисти и експерти от изпълняващите проекта организации.

В първия ден бе представена Картата на концепциите за ИТИ в СЦР, преминали етапа на административно съответствие и допустимост, след което имаше  дискусии и работа по групи. Приведени бяха добри примери от успешни интегрирани проекти в Румъния и други държави-членки на Европейския съюз. Денят завърши с посещение на реновирани с европейски средства обекти в град Русе,.

Темата за работа през втория ден бе „Инструменти и партньорства за интегрирано развитие”. Работù се по групи, като се тестваха приложими инструменти за подобряване състоянието на територии, извеждане на приоритети и създаване на подходящи партньорства за тяхното развитие. Осъществиха се ползотворни дискусии и обмен на опит между участниците.

Разгледани бяха ефективни подходи и начини за ангажиране на гражданите и други заинтересовани страни към интегрираните проекти в интерес на местните общности.

Третият ден продължи с тази тема, като се наблегна на планирането на процесите на въвличане и ангажиране на гражданите. Накрая се обобщиха резултатите и всички участници изразиха удовлетворение от включването си и заявиха желание за участие в предстоящи подобни семинари.

През есента на тази година ще се състоят още две събития по проекта в Северен централен регион.

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) и Европейските фондове при споделено управление (ЕФСУ) в България.