Община Разград изгражда Младежки център с евросредства

От началото на февруари местната управа изпълвява проект „Заедно и по-успешни с Младежки център Разград”, с подкрепа от Националния план за възстановяване и устойчивост на България.

Бюджетът на проекта е в размер на 4 183 643.98 лева, които са изцяло безвъзмездна финансова помощ за бенефициента.

Проектните дейности включват: изграждане на младежки център с необходимото оборудване и обзавеждане, идентифициране на младежи в уязвимо положение, с акцент върху тези от ромската общност, мотивирането им за активно участие в работата на центъра и в процесите в местната общност.

В Центъра ще се провеждат обучения за повишаване капацитета на младежите в сферата на дигиталната грамотност, чуждоезиково обучение, гражданско образование, професионална квалификация и др.

За нормалното му функциониране ще се сформира екип за изпълнение от единадесет души - медиатори, младежки работници, поддържащ и управляващ персонал.

Ще има и експерти, които да подпомагат екипа за изпълнение на работата му с младежите, а също и да оказва и индивидуална подкрепа на целевата група по въпроси и възникнали проблеми от различно естество.

Важна част от работата на новоизградения център ще бъде взаимодействието му с представители на местната власт, институции и други организации. Центърът ще създава и поддържа контакти с местния бизнес и с предприемачи, за създаване на добри условия за реализация на трудовия пазар на преминалите обучения младежи.

Проектът цели да посрещне нуждата на младите хора от община Разград от достъп до обособено пространство, в което те да имат възможност да се развиват в личностен, културен и обществен план.

Проектните дейности се очаква да завършат до средата 2026-та година.

 

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) и Европейските фондове при споделено управление (ЕФСУ) в България.