Заветската фирма „Раломекс” започва да изпълнява поредния си европроект

В началото на месец юни т.г. „Раломекс” АД подписа договор за изпълнение на проект „Подкрепа за прехода към кръгова икономика”, с финансиране от Националния план за възстановяване и устойчивост.

Общата стойност на проекта е в размер на 315 хил. лева, от които половината са безвъзмездна финансова помощ, а останалата половина – собствено участие на бенефициента.

Основната дейност на фирмата е производство на селскостопански машини - плугове, дискови брани, хидравлични валяци, пръскачки, култиватори, разрохквачи и подемници.

Инвестицията предвижда закупуване на нова технология за въвеждане на кръгови модели в предприятията - инсталация за производство на леярски форми, които се изработват от кварцов пясък. В тях се отливат заготовки на базови елементи и детайли, които впоследствие се обработват и се влагат в крайните продукти на компанията.

С въвеждането на новата инсталация се очаква намаляване количеството на образуваните отпадъци при производството на единица продукт с 12 тона годишно, ограничаване използването на пластмасови продукти за еднократна употреба в размер на 42.525 кг годишно, както и подобрени стандарти за екологосъобразност на произвежданите продукти.

Очаква се проекта да приключи до края на 2025-та година.

Инвестицията допълва и надгражда успешно изпълнените досега 6 европроекта на фирмата по оперативните програми „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика” 2007-2013 и „Иновации и конкурентоспособност” 2014-2020 г.

 

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) и Европейските фондове при споделено управление (ЕФСУ) в България.