Продължава изпълнението на проект за запазване на местните традиции в Кубрат

На последното редовно заседание на Общинския съвет в Кубрат съветниците обсъдиха и приеха единодушно решение по докладна записка внесена от кмета Алкин Неби, касаеща издаването на запис на заповед в полза на Държавен фонд „Земеделие”.

С нея се обезпечава авансово плащане по договор за изпълнение на проект „Единство в многообразието, чрез живите традиционни културни форми”. Той е с финансиране от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. чрез  подмярка 19.2 „Прилагане на операции в рамките на стратегии за водено от общностите местно развитие” от Стратегията за ВОМР на МИГ Завет-Кубрат.

С проекта се подкрепят местните културни инициативи и запазване на традициите. Дейностите по проекта включват закупуване на сценични костюми за школите по народни танци в община Кубрат - северняшки народни носии за ансамбъл „Меден кладенец” към НЧ „Св. Св. Кирил и Методий - 1891” гр. Кубрат, сценични костюми за школите по народни танци, както и народни носии „Биндаллъ” за танцов състав към НЧ „Стефан Караджа - 1928” с. Бисерци.

Общата цел на проекта е чрез провеждане на различни културни събития да се опазят и доразвият местните традиции, да се постигне по-добро разбиране за етносите, както и опознаване на културата и бита им в творческа среда. Специфичната цел е да бъдат създадени партньорства между фолклорните групи и състави в община Кубрат, като по този начин се укрепят връзките между населените места на територията на общината.

 

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) и Европейските фондове при споделено управление (ЕФСУ) в България.