В Разград откриха финансиран с евросредства завод за ветеринарни ваксини

В тържествена обстановка откриха новия завод за ветеринарни ваксини на „Биовет” АД в Разград. Предприятието е високотехнологично, помещава се в ултрамодерна сграда и е оборудвано с последно поколение машини и съоръжения.

Инвестицията на компанията „Хювефарма”, част от портфолиото на която е и „Биовет”, е на стойност 140 млн. лева.

Строителството започна през 2019-та година и въпреки тежката ситуация около  Ковид пандемията, работата продължи и завърши за 4 години.

Разградският завод за ваксини за индустриално животновъдство – за птици, свине и говеда, има сертификат за добра производствена практика от БАБХ, валиден за целия Европейски съюз. Съоръжението е с обща площ 12 000 кв. метра, от които 8 000 кв. м. са белите стаи с различен клас на чистота. Оформени за независими зони – за производство на ваксини от яйца, бактериални и вирусни ваксини. Има специализирана зона за стерилно пълнене на инжекционни флакони, лиофилизация и опаковане на продукцията.

Условията за производство отговарят дори на стандартите за производство на хуманни ваксини, въпреки че „Хювефарма“ е специализирана в продукти за животновъдството. По време на изграждането на завода в лабораторията за научно-развойна дейност в град Пещера са разработвани щамовете и технологиите, които сега се трансферират в Разград.

В момента в новия завод работят 70 души, като през следващите години при пълно натоварване на капацитета, те се очаква да надхвърлят 300.

На церемонията присъстваха стотици гости. Сред официалните лица бяха кметът Добрин Добрев и екипа му, председателят на Общинския съвет Галина Георгиева, областният управител Владимир Димитров и заместникът му Надя Йорданова, както и ръководители и представители на различни институции. В откриването участваха и президентът и изпълнителен директор на „Хювефарма” Кирил Домусчиев, вицепрезидентът на компанията Еди Пирон, изпълнителният директор на „Биовет” АД Ангел Желязков и управителят на разградското дружество Теменуга Газдова.

Мащабната инвестиция започна в началото на Българското председателство на съвета на ЕС през януари 2018 година, със заем от 100 млн. евро от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) по Плана Юнкер. Заемът от ЕИБ, гарантиран от Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ) е с цел укрепване на селскостопанския сектор в България.

Вицепрезидентът на ЕИБ Андрю Макдауъл тогава заяви: „Тази операция, подкрепена от ЕИБ и Инвестиционния план за Европа, ще засили конкурентоспособността на водеща компания във ветеринарния сектор в България, затвърждавайки водещата позиция на Европа на пазара за здравеопазване на животните. Това е важно, тъй като здравето на животните е ключов елемент от селскостопанската индустрия в ЕС и е проблем за всички европейски граждани.“

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) и Европейските фондове при споделено управление (ЕФСУ) в България.