Гимназисти от Исперих участваха в екологичен форум по програма „Еразъм +”

В седмицата на Световния ден на околната среда - 5 юни и Международния ден на океаните – 8 юни, ученици от Профилираната гимназия „Васил Левски” в Исперих със своите приятели от Истанбул, Турция и Наводари, Румъния проучваха замърсяването на моретата и океаните. Използвайки дигитални инструменти те подготвиха образователни презентации и видеа, изготвиха табели с послания за опазването на океаните и околната среда. Посетиха лаборатории, в които се правят химични изследвания на водата на Черно море в института по океанология във Варна.

Съвместната дейност при която младите хора имаха възможност да обменят идеи и знания със свои връстници от Румъния и Турция, се осъществи в рамките на мобилност по проекта „Екологичният проблем на Черно море – наш и на целия свят”, финансиран от програма „Еразъм +”.

По-късно през месец юни гимназията в Исперих бе приемаща организация по друг проект по програма „Еразъм +”. Гости в лудогорския град бяха проф. Еля Кьоксал и докторант-стажант Севил Сойкан от университета в Ниде, Турция. Темата на съвместните дейности бе прилагането на STEM в образованието. През изминаващата учебна година преподаватели от ПГ „Васил Левски” преминаха обучение в град Анталия по проект „STEM и Web 2.0 за креативно развитие на учители и ученици”, като наученото прилагаха под формата на интердисциплинарни дейности в часовете.

„Международното сътрудничество на образователните институции дава възможност ученици и учители да обменят идеи, да търсят решения на проблеми, да обогатяват своите познания, да развиват комуникативните си умения и да създават нови приятелства”, коментират от учебното заведение.

 

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) и Европейските фондове при споделено управление (ЕФСУ) в България.