Хора в нужда от Лудогорието продължават да получават топъл обяд по европроекти

След 1 юли 2024 г. започва изплащането на по-висока ставка за предоставян от общините топъл обяд, в изпълнение на проекти по Програма „Храни и основно материално подпомагане” 2021–2027, съфинансирана от Европейския социален фонд плюс. Стойността на една порция се увеличава на 3.64 лв. от 3.20 лв., съобразно инфлационните процеси по правилата на Програмата.

Ръстът на сумата стана възможен, след като правителството даде съгласие Управляващият орган (УО) да договори до 15 на сто над нейния първоначално определен бюджет. Допълнителните средства са осигурени от Програма „Развитие на човешките ресурси”. С увеличението на парите за порция общините ще разполагат с повече средства за административни и разходи за съпътстващи мерки, тъй като те са по 7% от общите.

От есента на 2022 г. до сега във всички седем общини на Разградска област се изпълняват проекти по процедура „Топъл обяд”. Услугата получават близо 2 000 жители на Лудогорието в затруднено положение. Продължителността на проектите е от 33 до 36 месеца, в зависимост от датата на започване на дейностите в отделните общини, и следва да приключат до края на септември 2025-та година.

Целта на социалната услуга е да осигури здравословна, разнообразна и питателна топла храна за обяд – супа, основно ястие, хляб и поне веднъж седмично десерт на гражданите и семействата, които не могат да си я осигуряват сами или с помощта на свои близки, поради материални, финансови или здравословни проблеми.

Дейностите са насочени към осигуряване на подкрепа за преодоляване на основните лишения от храна и основни материали за осигуряване на нормални условия за живот на хора, които живеят в крайна бедност, изпитват тежки материални лишения и живеят в социална изолация.

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) и Европейските фондове при споделено управление (ЕФСУ) в България.