Община Разград ще актуализира бюджета си поради одобрена КИТИ

Това стана ясно от последното заседание на местните парламентаристи в областния град.

Ще се извърши изменение на разчета за капиталовите разходи в бюджета, касаещи следните обекти:

  • Общински път RAZ 1115-/III-205 – Разград - Йонково/Ясеновец -Мортагоново-/III-205/
  • Общински път RAZ 1118-/II-49 Разград - Киченица/ ж.п. гара Разград - Раковски - Киченица/II-49/
  • Съхранение и развитие на културното наследство чрез укрепване, внедряване на енергоефективни мерки и надстрояване на административно-експозиционната сграда на Регионален исторически музей – Разград.

Те са включени в одобрената Концепция за интегрирани териториални инвестиции (КИТИ) „Около поречието на река Бели Лом”, с преобладаваща подкрепа от  Програма „Развитие на регионите” 2021-2027 г.

Концепцията обхваща проектни идеи и дейности от различни сектори – подобряване на пътната мрежа, енергийна ефективност в административни сгради, култура, образование, туризъм и др., които ще се осъществят на територията на общините Разград, Лозница и Цар Калоян.

През месец май т.г. концепцията „Около поречието на река Бели Лом” беше приоритизирана от Регионалния съвет за развитие на Северен Централен Регион (СЦР), а за кандидатстване на следващ етап водещият партньор трябва да има готови технически проекти за предвидените инвестиции и обекти в нея.

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) и Европейските фондове при споделено управление (ЕФСУ) в България.