ОИЦ-ВАРНА СЕ ВКЛЮЧИ В „СРЕЩА НА БИЗНЕСА ОТ ЧЕРНОМОРИЕТО“

Областният информационен център-Варна се включи в регионалното събитие „Среща на бизнеса от Черноморието“, което се проведе онлайн и присъствено в курортен комплекс „Златни пясъци“. Участие в него взеха кметове на черноморски общини, представители на туристическия сектор и бизнеса, на неправителствени организации, експерти, местни и национални медии. Дискусията е част от проекта „Капитал Градове“, чиято цел е чрез събития, които се провеждат в различни региони в страната, да се даде гласност на предизвикателствата и успехите пред всеки от тях, както и да се стимулира диалогът между компаниите, местната власт и държавата.

По време на форума бяха обсъдени новите посоки за развитие на Варна - основните проблеми на града и възможните подходи в решаването им, както и теми, свързани с общата визия за развитие на общините по Черноморието. Бяха разисквани политики за подобряване на инфраструктурата и мобилността в и между градовете, дигитални решения на стари градски проблеми, зелени мерки и развитие на транспортните схеми, готовността на общините от региона за посрещане на нарастващите нужди от изграждане на зарядна инфраструктура за електромобили, политики и добри практики в сферата на киберсигурността.

Предизвикателствата пред развитието на пристанищната инфраструктура и възможните решения също бяха сред обсъжданите теми. Участниците дискутираха какви инвестиции се предвиждат за модернизация на ключовите морски пристанища в страната, стратегическото им значение за експортно ориентираните бизнеси, инвестициите на частни компании в изграждането на собствени терминали. Присъстващите коментираха начините за намаляване на административната тежест в инвестиционния процес,  механизмите за финансиране и ролята на местната власт в развитието на довеждащата инфраструктура, основните предизвикателства при реализацията на проектите и капацитета и експертизата на българските строителни компании. 

В рамките на форума бяха наградени най-динамично развиващите си малки и средни предприятия от региона.


Областен Информационен Център – Варна: тел.: 052/ 820 911, 052/ 820 955, e-mail: oic_varna@abv.bg; адрес: пл. „Св. Св. Кирил и Методий“ 2 /Козирката/; web: www.eufunds.bgwww.varna.bg; страница във FB: Областен информационен център - Варна