ОИЦ-ВАРНА СЕ ВКЛЮЧИ В ЗАСЕДАНИЕ НА РЕГИОНАЛНИЯ СЪВЕТ ЗА РАЗВИТИЕ НА СИР

Областният информационен център-Варна се включи в заседание на Регионалния съвет за развитие /РСР/ на Североизточния регион за планиране /СИР/. В срещата, която се проведе онлайн, взеха участие областни управители, кметове, експерти, представители на неправителствения сектор и научната общност, Областните информационни центрове от СИР и др.

По време на заседанието бе избран председател на РСР на СИР. След гласуване имащите право на вот решиха това да бъде кметът на Община Девня Свилен Шитов. За негов заместник бе избрана Красимира Анастасова – кмет на Община Долни чифлик.

В рамките на срещата бяха обсъдени докладът от проверката на административно съответствие и допустимост на Концепциите за интегрирани териториални инвестиции (КИТИ) на територията на СИР и обобщените данни от проведените обществени консултации, както и получените обществена подкрепа и коментари по подадените концепции. Бяха представени резултатите от приоритизацията на КИТИ от Звеното за предварителен подбор и извършената оценка от широкия състав на СИР. Регионалният съвет за развитие одобри Общата програмна концепция за приноса на фондовете на ЕС към Интегрираната териториална стратегия за развитие на Североизточен регион за планиране.

На територията на СИР са подадени 19 интегрирани концепции, 14 от които са преминали успешно етапа на оценка на административно съответствие и допустимост. Общата стойност на одобрените концепции е 311 144 731 лв., като размерът на БФП е 307 185 384 лв. В тях са предвидени за изпълнение дейности с финансиране по програмите „Развитие на регионите“ 2021-2027, „Околна среда“ 2021-2027, „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027 и „Образование“ 2021-2027.

В списъка с комбинираните КИТИ от СИР са включени 12 концепции, в шест от които са заложени дейности на територията на Област Варна, като те обхващат общините Варна, Дългопол, Аксаково и Провадия.


Областен Информационен Център – Варна: тел.: 052/ 820 911, 052/ 820 955, e-mail: oic_varna@abv.bg; адрес: пл. „Св. Св. Кирил и Методий“ 2 /Козирката/; web: www.eufunds.bgwww.varna.bg; страница във FB: Областен информационен център - Варна