ОФИЦИАЛНО ОТКРИХА ИЗГРАДЕНИЯ ПО ПРОЕКТ ТУРИСТИЧЕСКИ ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР В БЕЛОСЛАВ

ОИЦ-Варна бе гост на официалното откриване на изградения с европейски средства Туристически информационен център за екотуризъм в Птичи рай „Ятата“ в Община Белослав. Той е създаден по проект, финансиран от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. чрез МИГ „Аврен-Белослав“, подмярка 7.5 „Инвестиции за публично ползване в инфраструктура за отдих, туристическа инфраструктура“. Общата  стойност на инвестицията е в размер на 146 320, 40 лв. Бенефициент е Община Белослав.

От една страна имотът граничи със защитена местност „Ятата“, а от друга - с южната страна на плавателния канал и Белославското езеро. Освен изграждане и обзавеждане на Туристическия информационен център, който наподобява къщичка за птици, в изпълнение на проекта е инсталирано и специално техническо оборудване, достъпно за хора в неравностойно положение. Поставени са контейнери за разделно събиране на отпадъци и са монтирани соларни лампи.

Целта на новосъздадения център е популяризиране на местното природно и историческо наследство на територията на Община Белослав, насърчаване  на социалното приобщаване, създаване на благоприятни условия за отдих, опазване и съхранение на природното наследство, оползотворяване на местния потенциал и подобряване на туристическата инфраструктура. Сред основните задачи на новия център ще бъде организирането на образователни екологични инициативи за деца. Той ще бъде на разположение и за провеждане на събития от различен характер.

Проектът е стартирал на 26.05.2023 г. и ще приключи на 30.06.2025 г.

Видео от откриването можете да видите ТУК


Областен Информационен Център – Варна: тел.: 052/ 820 911, 052/ 820 955, e-mail: oic_varna@abv.bg; адрес: пл. „Св. Св. Кирил и Методий“ 2 /Козирката/; web: www.eufunds.bgwww.varna.bg; страница във FB: Областен информационен център - Варна