Управляващият орган на Програма „Образование“ 2021 - 2027 г. обявява процедура за подбор на проектни предложения „Подкрепа за развитие на проектна докторантура“

Управляващият орган на Програма „Образование“ 2021 - 2027 г. (ПО) обявява за кандидатстване процедура за подбор на проектни предложения BG05SFPR001-3.004 „Подкрепа за развитие на проектна докторантура“ в рамките на Приоритет 3 „Връзка на образованието с пазара на труда“ на програмата.

Основната цел на операцията е насърчаване на иновативното и интердисциплинарното обучение на докторанти за постигане на по-високо качество на преподаването и научните резултати и подпомагане процеса на развитие на иновативна икономика с фокус върху Индустрия 5.0 и/или зеления преход и/или син растеж и/или областите на ИСИС и регионалните потребности на пазара на труда.

Специфичната цел на операцията е обвързване на докторските програми с приоритетите за развитие на икономиката и пазара на труда и повишаване на нивото на практическа им приложимост.

Процедурата за безвъзмездна финансова помощ се реализира с финансовата подкрепа на Европейския социален фонд плюс (ЕСФ+).

Дейностите, които ще получат подкрепа, включват:

Дейност 1. Подкрепа за създаване и развитие на докторантски училища/школи, насочени към конкретни нужди на работодатели/пазара на труда;

Дейност 2. Подкрепа за проектна докторантура, насочена към подпомагане на професионалното развитие на докторанти за провеждане на докторантури, пряко свързани с актуални потребности на конкретни икономически сектори, бизнеси и работодатели, публични институции, НПО и научни организации;

Дейност 3. Повишаване на капацитета и уменията на академичния състав.

Общият размер на безвъзмездната финансова помощ (БФП) по настоящата процедура е 58 658 245 лв. (финансиране от ЕСФ+ и националния бюджет). Минималният размер на БФП за проектно предложение е 1 000 000 лв., а максималният размер е 3 000 000 лв.

Пълният комплект насоки за кандидатстване е публикуван на следните интернет адреси: https://eumis2020.government.bg, http://opnoir.bg и www.eufunds.bg.

Кандидатите по процедурата може да искат разяснения във връзка с Насоките в срок до три седмици преди изтичането на срока за кандидатстване. Допълнителни въпроси по Насоките за кандидатстване се задават в писмена форма чрез ИСУН (https://eumis2020.government.bg), модул „Разяснения по процедурата“.

Разясненията се дават по отношение на Условията за кандидатстване, не съдържат становище относно качеството на проектните предложения и са задължителни за кандидатите. Въпросите на кандидатите и разясненията на УО се съобщават (публикуват) на интернет страницата на УО http://opnoir.bg, в секция „Процедури/Въпроси и отговори“ и в ИСУН: https://eumis2020.government.bg (към документите по процедурата) в 10-дневен срок от получаване на искането, но не по-късно от две седмици преди изтичането на срока за кандидатстване.

Крайният срок за кандидатстване/представяне на проектни предложения е 22.04.2024 г., 17:30 часа, чрез ИСУН. Проектните предложения се подават от кандидатите само в електронен формат, подписани с квалифициран електронен подпис (КЕП).