В ОБЛАСТ ПЛЕВЕН ПО ЕВРОПРОЕКТИ ОТ ПЕРИОДА 2014 – 2020 Г. СЕ ИНВЕСТИРАТ НАД 455 МЛН. ЛЕВА

В област Плевен по оперативните програми от периода 2014 – 2020 г., съфинансирани от Европейските структурни и инвестиционни фондове, са сключени 1150 договора на обща стойност 455 802 342 лв. Това е два пъти повече в сравнение с предходния период 2007 – 2013 г., подчерта управителят на Областния информационен център Игнат Димитров при участието си в местната конференция на БТА по проект „Европа на Балканите: Общо бъдеще".

Почти половината от средствата, 45%, представляват инвестиции и подкрепа за бизнеса в Плевенска област, одобрени по оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“. Договорената обща стойност на проектите по нея възлиза на 205 млн. лева, а размерът на безвъзмездната помощ е 145,5 млн. лева.

Напълно безвъзмездно са подкрепени инициативите, финансирани от програмите „Наука и образование за интелигентен растеж“, „Региони в растеж“, „Развитие на човешките ресурси“, „Храни“ и „Добро управление“. Над 92% е безвъзмездната подкрепа по 16-те проекта по оперативна програма „Околна среда“.

По време на форума на БТА в Плевен управителят на ОИЦ – Плевен разясни и новостите в настоящия програмен период 2021 – 2027 г., като се спря подробно на интегрирания териториален подход и подбора на концепции за интегрирани териториални инвестиции, както и на подкрепата за развитие към кръгова икономика и на семейните предприятия и предприятията от творческите индустрии. Димитров акцентира върху необходимостта от въвличането на общността при вземането на решения и от синергия между отделните инвестиции, за да може да се постигне икономическо, социално и териториално сближаване. „Това са заложените принципи още при създаването на кохезионната политика през 1994 г.“, заяви той.

Събитието на БТА е част от проект „Европа на Балканите: Общо бъдеще", подкрепен от Европейската комисия.

Обобщението е изготвено от Областния информационен център в Плевен по данни от ИСУН 2020 към 18.06.2024 и не включва проектите, подкрепени от Програмата за развитие на селските райони.