СКЛЮЧЕНИ СА 32 НОВИ ДОГОВОРА ПО ПМДРА 2021-2027

Управляващият орган на Програма морско дело рибарство и аквакултури 2021-2027 (ПМДРА) одобри 32 проектни предложения на стойност 733 467 лв. Сключени са договори с одобрените кандидати. Средствата се предоставят на местни партньорства за изграждане на капацитет и подготвителни действия в подкрепа на разработването и бъдещото изпълнение на стратегиите за Водено от общностите местно развитие (ВОМР) на териториите от България, които имат основен поминък от риболов и производство на аквакултури.

Дейностите се финансират по Приоритет 3 „Осигуряване на условия за устойчива синя икономика в крайбрежните, островните и вътрешните райони и насърчаване на развитието на общностите, занимаващи се с рибарство и аквакултури”, вид дейност „Изграждане на капацитет и подготвителни действия в подкрепа на разработването и бъдещото изпълнение на стратегиите за Водено от общностите местно развитие” от ПМДРА.

Подкрепата по Приоритета ще допринесе за повишаване на качеството на живот на населението в общностите, зависими от рибарството и аквакултурите. Ще се стимулира икономическото и социалното развитие на териториите, обхванати от подхода и ще се осигури добавяне на стойност за малкия бизнес. Чрез подхода ВОМР се цели развитието на Синята икономика на определени територии чрез внедряване на иновации, които да доведат до развитие на районите, зависими от рибарството, както и намаляване на обезлюдяването  в тях.