България получи одобрението на Комитета по рибарство на ОИСР по пътя за членство в Организацията

България получи одобрението на Комитета по рибарство на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) в процеса на подготовка за пълноправно членство в Организацията. Това стана ясно по време на 134-та сесия на Комитета, проведена в Париж, Франция, на която страната ни бе представена от заместник-министъра на земеделието и храните доц. Деян Стратев и неговия екип.

 

На заседанието заместник-министър Стратев изтъкна  значението на устойчивото управление на рибарството и аквакултурите, като подчерта усилията на България за развитие на сектора в съответствие с най-добрите международни практики. Той акцентира върху ключовата роля на страната в приложението на Европейската обща рибарска политика и на усилията за осигуряване на продоволствена сигурност чрез устойчиви модели в рибарството и аквакултурите. „Наша основна цел е да осигурим опазване на водните ресурси и да гарантираме продоволствена сигурност, като същевременно насърчаваме устойчивото развитие на рибарския сектор“, заяви заместник-министър Стратев.

 

По време на заседанието Комитетът подчерта значителния напредък на България в сектор „Рибарство”, както и водещата роля на страната ни в засилването на регионалното сътрудничество за справяне с предизвикателствата в Черноморския регион. Освен това, бе отчетен и обширният обем работа, извършен от България в процеса на присъединяване към Организацията.

 

България активно обменя информация и опит с международни партньори за подобряване на управлението на рибарството и за усилване на контролните мерки срещу незаконния риболов. Членството ни в ОИСР е стратегически важно, тъй като ще ни даде достъп до най-високите международни стандарти в сектора.

 

Заместник-министърът подчерта също така важността на инвестициите в рибарски пристанища и аквакултурни стопанства. „Инвестициите в модернизацията на пристанищата и подкрепата за местни производители и организации са не само икономически изгодни, но и съществени за устойчивото развитие на рибарските и аквакултурни общности“, добави той.