ПРОЦЕДУРА BG16RFTA001-1.005 „По-висока добавена стойност на системата за управление на средствата от ЕФСУ“

Управляващият орган на Програма „Техническа помощ“ открива за кандидатстване процедура чрез директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG16RFTA001-1.005 „По-висока добавена стойност на Системата за управление на средствата от Европейските фондове при споделено управление“.

Процедурата е насочена към подобряване средата за контрол и одит на програмите от Споразумението за партньорство за осигуряване на гладък и ефективен работен процес, за повишаване на експертизата и качеството на методическите насоки за новия период.

Сред основните и цели са рационализиране на средата за изпълнение и контрол на програмите от Споразумението за партньорство, намаляване на грешките при управление на програмите, констатирани от контролните органи при предишни проверки, както и намаляване на финансовите корекции за нарушения при обществени поръчки за избор на изпълнител. Поддържането на високи нива на компетентност на служителите отговорни за одита на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ)/ Европейските фондове при споделено управление (ЕФСУ) както и повишаване на доверието в Системата по отношение на одитната дейност по проекти по програмите от СП също ще бъдат в обхвата на целите по процедурата.

Сред очакваните резултати са: унифицирани административни процеси за контрол и одит, по-широко използване на опростени разходи, зелени и устойчиви обществени поръчки, предотвратяване на конфликт на интереси, изготвяне на наръчници за избягване на често срещани грешки, открити по време на одитите и при проверка на доклади за верификация, нови или актуализирани национални разпоредби за контрол на средствата от ЕСИФ/ЕФСУ, по-добро комуникиране на резултатите и добавената стойност от подкрепата от фондовете и други.

Стойността на процедурата е 60 875 259 лв., като разпределението между тримата допустими бенефициенти е следното:

  • Изпълнителна агенция „Одит на средствата от Европейския съюз“ – 37 471 569 лв.,
  • Министерството на финансите, в чиято структура е дирекция „Национален фонд“ – 15 585 311 лв. 
  • Агенцията по обществени поръчки – 7 818 379 лв.

Крайният срок за подаване на проектното предложение е 29 ноември 2024 г. 23:00 ч.

Всички документи са публикувани на следния линк в ИСУН.

 

 


Процедура BG16RFTA001-1.005 „По-висока добавена стойност на системата за управление на средствата от европейските фондове при споделено управление“ се реализира с финансовата подкрепа на Програма „Техническа помощ“, съфинансирана от Европейския съюз