ПРОГРАМА „ТЕХНИЧЕСКА ПОМОЩ“ ФИНАНСИРА РАЗВИТИЕТО НА АКАДЕМИЯ ЗА ФОНДОВЕТЕ НА ЕС

 

На 10.07.2024 г. по Програма „Техническа помощ“ бе подписан договора с Института по публична администрация за финансиране на Академията на фондовете на ЕС[1].

Общата стойност на Проекта е в размер на 7 993 893,25 лв. със срок на изпълнение до 31.12.2029 г. Развитието на Академията ще се осъществява в сътрудничество и на база двустранни споразумения с Дирекция „Централно координационно звено“, Дирекция „Национален фонд“ и Изпълнителна агенция Изпълнителна агенция "Одит на средствата от Европейския съюз" в Министерството на финансите, Агенцията по обществени поръчки, както и с държавни служители с експертиза по хоризонтални теми от други администрации, дългогодишни и ново наети лектори на ИПА, университетски преподаватели и изследователи в областта на ЕСИФ и ЕФСУ от България и чужбина.

На база проведени от ИПА проучвания на потребностите от обучение в областта на Европейските фондове, в рамките на Академията за фондовете на ЕС се очаква да бъдат реализирани:

  • Присъствени и електронни хоризонтални модули за обучение
  • Професионални мрежи
  • Майсторски клас за обмен на опит и трансфер на знания

Целевите групи на „Академията на фондовете на ЕС“ ще бъдат служители в структури/звена от държавната администрация които са:

  • част от Системата
  • отговорни за отключващите условия
  • кандидати и бенефициенти по програмите
  • служители на ИПА

Сред очакваните ползи от реализацията на проекта са повишаване на мотивацията и ангажираността на служителите в системата за управление и контрол на фондовете, както и създаване на ядро от високо квалифицирани експерти, които ще мултиплицират придобитите знания в отделните структури на системата. Един от значимите ефекти ще бъде подкрепа на ефективното изпълнение на задълженията, свързани с прилагането на европейската политика на сближаване, както и повишаване на познанията за процесите на координация, управление и контрол на фондовете на ЕС.

Подобряването на качеството и поддържането на стабилността на административния капацитет за изпълнение на фондовете на ЕС в България е процес, върху който трябва да се въздейства постоянно и целенасочено, тъй като ефективната публична администрация е от стратегическо значение и за навременното изпълнение на Споразумението за партньорство.

Повече може да прочетете в Концепцията за Академията.

 

 

 

 

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------

лого на академията

Име на проекта: BG16RFTA001-1.002-0001 „Академия за фондовете на ЕС: Развитие и осигуряване на систематизиран хоризонтален трансфер на знания и обучения за ефективното използване на ЕСИФ и ЕФСУ“   

Процедура: BG16RFTA001-1.002 „Развитие на Академията за фондовете на ЕС“

Бенефициент:  Институт за публична администрация

Стойност: 7 993 893,25 лв.

Процент на съфинансиране от ЕС: 82.55 %

Период на изпълнение: 01.02.2024 - 31.12.2029