СТАРТИРА ПРИЕМ НА ПРОЕКТИ ПО ПРОЦЕДУРА BG14MFPR001-1.003 „ОКОНЧАТЕЛНО ПРЕУСТАНОВЯВАНЕ НА РИБОЛОВНИТЕ ДЕЙНОСТИ“ ПО ПМДРА

Дирекция „Морско дело и рибарство“ – Управляващ орган на Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури 2021-2027 (ПМДРА) кани желаещите да представят проектни предложения по Приоритет 1 „Насърчаване на устойчивото рибарство и на възстановяването и опазването на водните биологични ресурси“, като

ОБЯВЯВА процедура чрез подбор на проекти № BG14MFPR001-1.003 „Окончателно преустановяване на риболовни дейности”

Основна цел на процедурата

Изпълнението на настоящата процедура ще допринесе за постигане на специфичната цел 3 „Насърчаване на адаптирането на риболовния капацитет към възможностите за риболов в случай на окончателно преустановяване на риболовните дейности и допринасяне за постигането на справедлив жизнен стандарт в случай на временно преустановяване на риболовните дейности“ от Приоритет 1 „Насърчаване на устойчивото рибарство и на възстановяването и опазването на водните биологични ресурси“.

По дейност „Окончателно преустановяване на риболовни дейности“ чрез  скрапиране на риболовни кораби от небалансирани сегменти на флота се цели постигане на балансиран риболовен флот, който да експлоатира устойчиво наличните рибни ресурси, както и съхраняването на биоразнообразието в Черно море и река Дунав и за опазването на уязвими видове.

Приложими режими на държавни/минимални помощи:

Подпомагането по процедура чрез подбор на проекти № BG14MFPR001-1.003 „Окончателно преустановяване на риболовни дейности” не представлява държавна помощ.

Процедурата за безвъзмездна финансова помощ се реализира с финансовата подкрепа на Европейския съюз чрез Европейския фонд за морско дело, рибарство и аквакултури (ЕФМДРА).

Проектите следва да се изпълняват на територията на Република България.

 

Общият размер на безвъзмездната финансова помощ по процедурата е 6 985 000 лева.

Финансовата помощ по реда на настоящата процедура е безвъзмездна и се предоставя в рамките на определения бюджет за дейност „Окончателно преустановяване на риболовни дейности“ в ПМДРА, от които:

  • процент на съфинансиране от ЕФМДРА – 70%
  • процент на съфинансиране от националния бюджет – 30%.

Минимален размер на допустимата безвъзмездна финансова помощ няма.

Максималният размер на допустимата безвъзмездна финансова помощ се изчислява под формата на опростени разходи съгласно Методология за изчисляване на компенсациите при прилагане на операция окончателно преустановяване на риболовни дейности.

Съответствие с принципите на хоризонталните политики на ЕС

По настоящата процедура следва да е налице съответствие на проектните предложения със следните хоризонталните принципи на ЕС, заложени в чл. 9 на Регламент (ЕС) 2021/1060 на Европейския парламент и на Съвета:

  • равенството между мъжете и жените, интегрирането на принципа на равенство между половете и отчитането на социалните аспекти на пола;
  • недопускане на всякаква дискриминация, основана на пол, расов или етнически произход, религия или вероизповедание, увреждане, възраст или сексуална ориентация,
  • проектното предложение следва да съблюдава принципите, заложени в „Хартата на основните права на ЕС (Хартата)  и „Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания (КПХУ) в съответствие с Решение 2010/48/ЕО на Съвета .
  • целта за насърчаване на устойчивото развитие, посочена в член 11 от ДФЕС, като се отчитат целите на ООН за устойчиво развитие, Парижкото споразумение и принципа за „ненанасяне на значителни вреди“.

Във Формуляра за кандидатстване, т. „Допълнителна информация, необходима за оценка на проектното предложение“, кандидатите следва да представят описание на съответствието на проектното предложение с посочените хоризонтални принципи на ЕС, вкл. принципите, заложени в Хартата на основните права на ЕС и КПХУ.

Пълният пакет документи и условията за кандидатстване и условията за изпълнение по процедурата са публикувани в Информационната система за управление и наблюдение на средствата от Европейските фондове при споделено управление (ИСУН) и на следния интернет адрес на Единния информационен портал за обща информация за управлението на Европейските структурни и инвестиционни фондове : www.eufunds.bg.

Подаването на проектното предложение по настоящата процедура се извършва по електронен път чрез ИСУН единствено с използването на Квалифициран електронен подпис (КЕП), чрез модула „Е-кандидатстване“ на следния интернет адрес: https://eumis2020.government.bg.

Крайният срок за подаване на проектни предложения е 17:00 часа на 09.10.2024 г.

Файлови документи
Прикачен файл Size
Заповед 122.79 KB
Обява 561 KB
Пакет с документи 19.08 MB