ОБЩАТА РАМКА ЗА ОЦЕНКА (CAF) В БЪЛГАРСКАТА АДМИНИСТРАЦИЯ Е ВЪВЕДЕНА В ОБЩО 94 АДМИНИСТРАЦИИ С ПРОЕКТ ПО ОПДУ

На заключителна пресконференция, в петък, по проект „Въвеждане на Общата рамка за оценка (CAF) в българската администрация“ изпълняван от Института по публична администрация по ОПДУ бяха представени постигнатите резултати от въвеждане на модела за управление на качеството в публичната администрация:

  • Въведен e в още 46 държавни организации на местно, регионално и централно ниво, с което общия брой става 94
  • 1435 висши държавни служители и експерти са преминали през общи и специализирани обучения за самооценка на организациите и изготвяне на планове с мерки за подобрение на работата в администрациите.
  • Преките бенефициенти са участвали в годишни срещи на потребителите на модела и конференции, споделяли са опит, добри практики, трудности и научени уроци в България и в чужбина.
  • 51-а публични организации са преминали през процедурата за външна оценка въз основа на Националните правила за външна обратна връзка, като 47 от тях са удостоени с етикет „Ефективен CAF потребител“.

Събитието бе открито от г-н Павел Иванов, Изпълнителен директор на Института, който приветства участниците и поздрави администрациите, внедрили модела за управление на качеството „Обща рамка за оценка“ (CAF), за тяхната упорита работа, отдаденост и стремеж към организационно съвършенство, с което са постигнали качествени и дългосрочни резултати.

Закриващата пресконференция завърши с връчването на етикет „Ефективен CAF потребител“ на последната администрация преминала през процедурата за външна оценка Община Иваново - признание за усилията им за правилното прилагане на инструмента за качество и за насърчаване на работата им за непрекъснато развитие и усъвършенстване на база на принципите на цялостно управление на качеството.

……………………………………………………………………………………….

Общата рамка за оценка (CommonAssessmentFramework, CAF) е инструмент за управление на качеството, разработен специално за публичния сектор по инициатива на Европейската мрежа на публичната администрация. 

 CAF може да бъде използван във всички области на публичния сектор и е приложим към публичните организации на всички нива - европейско, федерално, национално, регионално и местно. От неговото създаване през 2000 г. досега повече от 4 000 публични организации в 52 държави прилагат успешно този модел.

Новата Стратегия за развитие на държавната администрация в България 2014-2020 обръща специално внимание на необходимостта отширокото внедряванена системи за управление на качествотов българската администрация (в това число и модел CAF) като инструменти за подобряване ефективността на управлението. Повече за модела CAF може да прочетете на следния линк.

......................................................................................................................

CAF се въвежда в българската администрация благодарение на Проект BG05SFOP001-2.002-0001 „Въвеждане на Общата рамка за оценка (CAF) в администрациите“ и Проект BG05SFOP001-2.014-0001 „Въвеждане на Общата рамка за оценка (CAF) в българската администрация“, изпълнявани от Института по публична администрация, с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Добро управление“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.